Aşure Tarifi İçin Malzemeler:
- 2 su bardağı kadar buğday,
-
1 su bardağı kadar haşlanmış fasulye,
- 1 su bardağı kadar haşlanmış nohut,
- 1 kg kadar toz şeker,
- 1 çorba kaşığı kadar pirinç,
- 1 çorba tası kadar kurutulmuş elma,
- 1 çorba tası kadar kuru üzüm,
- 4 litre kadar içe suyu,
Sosu İçin Malzeme:
- 250 gram kadar kuru erik,
Aşurenin Üzeri İçin Malzeme:
- Yeteri kadar dolamlık fıstık, nar, hurma, fındık ve kuş üzümü,
Öncelikle kuru
erik ve kaysıları suyla birlikte bir kaba yumuşaması için alalım. Öte yandan
genişçe bir tencereye iyice yıkadıktan sonra buğdayları koyun ve üzerine bol su
ekleyerek kaynaması için ocağa koyun. Kaynamaya başladıktan sonra 5 dakika
kadar bekleyip ocaktan alalım ve yarım saat kadar bekletelim. Yarım saat sonra
buğdayları tekrar ocağa koyalım. Buğdaylar patladıktan sonra pirinçleri ilave
edelim. Pirinci de 5 dakika kadar pişirdikten sonra içine haşlanmış nohudu,
fasulyeleri, kuru üzümü, küp küp doğradığımız elma kurularını koyup kaynatalım.
İşlemin başında bir kapta suya koyduğumuz kuru kaysı ve erikleri alıp mutfak
robotunda püre haline gelinceye kadar parçalayalım, sonra da kaynayan
tenceredeki malzemeye ekleyelim. Toz şekeri yavaş yavaş, bir yandan malzemeyi
karıştırarak, ekleyelim. İşlemimiz tamamdır. Malzemeyi, kıvamı ne akışkan ne de
çok katı olacak kadar, kaynatalım. Kıvama gelen aşureyi ocaktan alıp sıcak
olarak servis kaplarına alalım. Üzerine kuru kaysı, kuş üzümü, fındıki fıstık,
hurma, nar taneleri ile süsleyelim. Afiyet olsun.
0 yorum:
Yorum Gönder