8 Ocak 2016 Cuma

Aşure Tarifi


Aşure Tarifi İçin Malzemeler:
  • 2 su bardağı kadar buğday,
  • 1 su bardağı kadar haşlanmış fasulye,
  • 1 su bardağı kadar haşlanmış nohut,
  • 1 kg kadar toz şeker,
  • 1 çorba kaşığı kadar pirinç,
  • 1 çorba tası kadar kurutulmuş elma,
  • 1 çorba tası kadar kuru üzüm,
  • 4 litre kadar içe suyu,
Sosu İçin Malzeme:
  • 250 gram kadar kuru erik,
  • 250 gram kadar kuru kaysı,
Aşurenin Üzeri İçin Malzeme:
  • Yeteri kadar dolamlık fıstık, nar, hurma, fındık ve kuş üzümü,
       Öncelikle kuru erik ve kaysıları suyla birlikte bir kaba yumuşaması için alalım. Öte yandan genişçe bir tencereye iyice yıkadıktan sonra buğdayları koyun ve üzerine bol su ekleyerek kaynaması için ocağa koyun. Kaynamaya başladıktan sonra 5 dakika kadar bekleyip ocaktan alalım ve yarım saat kadar bekletelim. Yarım saat sonra buğdayları tekrar ocağa koyalım. Buğdaylar patladıktan sonra pirinçleri ilave edelim. Pirinci de 5 dakika kadar pişirdikten sonra içine haşlanmış nohudu, fasulyeleri, kuru üzümü, küp küp doğradığımız elma kurularını koyup kaynatalım. İşlemin başında bir kapta suya koyduğumuz kuru kaysı ve erikleri alıp mutfak robotunda püre haline gelinceye kadar parçalayalım, sonra da kaynayan tenceredeki malzemeye ekleyelim. Toz şekeri yavaş yavaş, bir yandan malzemeyi karıştırarak, ekleyelim. İşlemimiz tamamdır. Malzemeyi, kıvamı ne akışkan ne de çok katı olacak kadar, kaynatalım. Kıvama gelen aşureyi ocaktan alıp sıcak olarak servis kaplarına alalım. Üzerine kuru kaysı, kuş üzümü, fındıki fıstık, hurma, nar taneleri ile süsleyelim. Afiyet olsun.

0 yorum:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More