8 Ağustos 2015 Cumartesi

SAKSIDA SEMİZOTU YETİŞTİRMEK

Özellikle balkon bahçeciliğine yeni başlayacak arkadaşlarımız için semizotu, önerebileceğimiz bitkiler arasında en iyi seçimdir diyebiliriz.
Semizotunu toprağın olduğu hemen hemen her yerde kendiliğinden doğal olarak yetiştiğini görebiliriz. Bazı saksılarımda bile her sene kendiliğinden çıkıyor..

Balkonunuzda hiçbir ticari gübre veya ilaç kullanmadan organik semizotu yetiştirebilirsiniz. Hem de hasat için fazla beklemeden kısa sürede  hasat edebileceğiniz bir seçim olabilir semizotu.

Semizotunu yetiştirmek için ihtiyacımız tohum, toprak ve uzun bir saksıdır. Semiz otu tohumları kısa sürede çıkarak fazla bir bakım istemeden büyüyerek kısa zaman sonra hasat edilebilir.
Ancak tohumlar çimlendikten sonra çok iyi bir bakıma ihtiyaç duyarlar. Yeni başlayanlar için en iyi ve garanti yöntemi açıklayacağım. Marketlerde semizotları solmadan daha uzun süre tazeliğini koruyabilsin diye köklerinde çamuruyla satılır.

Şimdi yapacağınız şey gidip en güzelinden, biraz kalın olanlardan, bir deste semizotu almak olacaktır. Semizotunun taze yapraklarından kendinize yoğurtlu soğuk bir yiyecek yaptıktan sonra kalan köklerini saksıya dikiniz. Evet,  tıpkı domates fidesi gibi bu kökleri saksıya dikiniz ve bolca sulayınız.
Bir hafta geçmeden budanmış bir ağaç gibi diktiğimiz kökün her yerinden sürgünler çıktığını göreceksiniz. Hepsi bu kadar. Bundan sonra yapılacak tek şey ara ara bitkiyi sulamak olacaktır. Hormonsuz, ilaçsız ve her daim taze bir ot… Bitki birkaç ay sonra çiçek açacaktır. Semizotunu makasla üstten keserseniz kökler yeni sürgünler çıkaracaktır…

0 yorum:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More