Size bu yazımda evde kendi kendime yaptığım
organik elma şarabı tarifini vereceğim. Köydeki evimizin arka bahçesinde
oldukça büyük bir elma ağacımız vardı. Organik olsun diye ağacı hiç ilaçlamazdık.
Haliyle elmalar kurtlanır ve tam olgunlaşmadan dökülürlerdi. Dökülen elmalar
ziyan oldu ne yapılabilir diye düşünürken aklıma elma şarabı yapmak geldi.
Organik elmaların kurtlu yerlerini kesip attıktan sonra kalan kısımlarını Bosch
marka katı meyve sıkacağından geçirerek şarap için şıra (elma bulamadım, meyve
sıkacağım yok diyen varsa marketlerden %100 elma suyu alarak deneyebilirler.) elde
ettim. Ama sizler için aşağıdaki şekilde formüle edilebilir.
Hava Pompası |
Malzemeler : ( 3 litre icin )
*9
kg elma ( starkin-golden-amasra-fuji) ben golden
kullandim
* fermantasyon kabi ( steril edilmis, özel bir kab olması gerekmiyor. 5 litrelik damla su kabı kullandım ben)
* 3 gr sarap mayasi ( çok uğraşmak istemiyorsanız 1 kaşık kuru hamur , pakmaya gibi, kullanabilirsiniz.)
* kati meyve sıkacagı
* 15 gr limon tuzu
*
* fermantasyon kabi ( steril edilmis, özel bir kab olması gerekmiyor. 5 litrelik damla su kabı kullandım ben)
* 3 gr sarap mayasi ( çok uğraşmak istemiyorsanız 1 kaşık kuru hamur , pakmaya gibi, kullanabilirsiniz.)
* kati meyve sıkacagı
* 15 gr limon tuzu
- Hava filtresi. Gittigidiyor.com da çok rahat bulabilirsiniz. Ya da pet şişenin kapağında bir delik açıp serum hortumunu hava almayacak şekilde yerleştirirsiniz. Öteki ucunu da su dolu bir kaba batırırsanız şarabınızın hava almasını engellemiş olursunuz. Fermantasyon boyunca oluşan CO2 nin dışarı atılması gerekiyor. Ama şarabın hava alması da engellenmelidir.)
Uygulama :
Elmalar kati meyve sıkacağından sıkılarak posalardan arindirilir. Şuna dikkat etmek gerekir elma sarabinda fire 1/3 tür. Yani3 kg
elmadan 1 litre
posali su cikar. Bu suyun da 150 gr i ince posa olup 750 gr net sira elde
edilir. Siraya citrik asid katilarak elmanin kararması onlenir hem de sarabin
asid degeri olgunlaştırilir.
Elmalar kati meyve sıkacağından sıkılarak posalardan arindirilir. Şuna dikkat etmek gerekir elma sarabinda fire 1/3 tür. Yani
Ince posalı şıradan bir miktar alınarak maya aktif hale getirilir ve hidrometre okumasi (hidrometre alkol oranı için gereklidir. Ama pahalıdır almak istemem derseniz çok da şart değildir. Ben de almadım 2 su bardağı şeker pancarı şekeri ekledim. Alkol oranı gayet iyiydi.% kaç olduğunu bilmeme gerek yok diye düşündüm.) yapilarak şiraya eklenerek karistirilir. Hidroketreee istediginiz degeri alamadiysaniz siraya bal takviyesi yaparak degere geyirebilirsiniz.
Mayayı şıraya
eklediğiniz anda mayalanma başlar ve hava
filtresindeki suda CO2 çıkışı nedeniyle kabarcıklar oluşur. Fermantasyon sonucu
ölü hücreler kabın dibinde tortu
oluşturur. 2 günde bir şıra başka bir kaba alınarak dipte kalan posa dökülmeli
ve bu işlem 15-20 gün boyunca 2 günde bir tekrarlanmalıdır. Böylece elma
suyumuz gün geçtikçe daha berrak bir hal alacaktır.
Tüm bu işlemlerden sonra
şarabımız içilmeye hazır hale gelir. Olurda canlı kalan bir bakteri olur
fermantasyon devam eder ve bunun neticesinde şarap şişesi patlayabilir diye
şaraba metabisulfut eklenirki tüm bakteriler ölsün. Ama ben hemen tüketmeye
başladığım için bu katkı maddesini eklemedim. Şarabım organik olmuşken tam
olsun. Afiyet olsun.
0 yorum:
Yorum Gönder