19 Kasım 2015 Perşembe

Dilcikli Aşı Nasıl Yapılır?


Merhaba arkadaşlar. Size bugünkü yazımızda dilcikli İngiliz aşısının nasıl yapılacağını anlatacağım.
Gerekli malzeme keskin bir çakı (mümkünse orak şeklinde olanlardan), 10-15 TL ye alınabilecek bir kutu aşı macunu, aşı bağı ya da elektrik işlerinde kullanılan siyah izolasyon bandı…
Size öncelikle aşı ile ilgili genel birkaç bilgi vereyim. Aşı aynı familyaya dahil bitkiler arasında olur. Sert çekirdekliler sert çekirdeklilere, yumuşak çekirdekliler yumuşak çekirdeklilere aşılanabilir. Örneğin;
Şeftali’ye: Erik, badem, kayısı
Ayva’ya: Muşmula, malta eriği
Eriğe: Badem, kayısı, şeftali
Elma’ya: Armut,
Zerdali’ye: Erik, şeftali, kayısı
Vişne, ye: Kiraz,
Ahlat’a: Ayva, muşmula, armut aşılanabilir.

Size ilk olarak  dilcikli-dilciksiz İngiliz aşısını anlatacağım. Bu aşı tutma oranının yüksekliği, basitliği ile amatör ziraatçiler için en uygun aşıdır. Aşı için en uygun zaman ilkbaharda, mart ayı sonları ile nisan ayı başlarıdır. Bu tarihlerde gözler hafif şişmiş ama tam olarak uyanmamışlardır. Kaliteli meyve veren ağaçtan alacağınız aşı kalemi mümkünse 1 yıllık ve üst dallardan seçilmelidir. Üst dallardaki genç sürgünler daha çok çiçek verir. Kalem üzerinde 4-5 göz olması (yaklaşık 20 cm olmalı) yeterlidir. Alınan kalem tek seferde fotoğrafta görüldüğü gibi kesilmelidir.
Aşılanacak ağacın dalı da aynı şekilde tek bir darbede aynı şekilde kesilmelidir. Aşı kalemi ile aşılanacak dalın birleşim yüzeyleri birbirine yakın ( aynı kalınlıkta )olmalıdır. Kesilen yerlerde çakı ile yarık (dil) açılmalıdır. Kamıştan fülüt yapanlar iyi bilir.
Aynı şekilde aşı kaleminde ve aşılanacak dalda fülüt dili gibi yarık yapılır. Sonra kesik yüzeyler birleştirilir ve diller vasıtasıyla birbirine geçirilir. Açık yüzeyler aşı macunuyla macunlanır ve izolasyan bandı ile sıkıca bağlanır.2-3 hafta sonra aşının tutup tutmadığı kalemdeki gözlerin açmasından anlaşılır. Aşı iyice tuttuktan sonra sarılan bant sökülür.(Dilciksiz aşıda dil oluşturulmaz, sadece yüzeyler birleştirilir ve bağlanır. Ama aşı tutmama ihtimali daha yüksektir.)





0 yorum:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More