20 Kasım 2015 Cuma

Evde Böğürtlen Şarabı Yapımı


Toplanan böğürtlenler poşetlenip derin dondurucuya koyunuz. Bunda amaç donan meyvenin zarının daha rahat parçalanması ve suyunu daha çok bırakmasıdır. Böğürtlenler 3-4 gün sonra derin dondurucudan çıkarılır. Böğürtlenler çözülmeleri için geniş bir kaba alınır bin gün kadar beklenir. Çözülmüş olan böğürtlenler, steril eldiven takılarak, elle güzelce ezilir.  

Genişçe bir kova içerisinde 7 kg böğürtlene 1 kg şeker ilave edilerek karıştırılır. Kovanın ağzı temiz bir tülbentle kapatılarak içeriye sinek girişi engellenir. Sonra üzerine bir kapak konularak kapatılır ama CO2 çıkışını engellemeyecek şekilde olmalıdır. Posanın üstte kabuk oluşturmasını engellemek için günde bir defa karıştırılır. Bu şekilde 4 gün kadar bekletilen karışım süzme aşamasına gelir. Önce geniş delikli bir süzgeçten sonrada
ince delikli ( ya da tülbentten) bir süzgeçten geçirilerek posasından ayrılır. Elde edilen şıra için şekerli su hazırlanır. Şeker bakteriler tarafından fermantasyona uğratılarak alkol elde edilecektir.
Şekerli su için kaynar su kullanılmayacak aksi durumda fermantasyon yapacak bakteriler  kg ölür. 7 kg suya 3 kg şeker eklenerek karışım hazırlanır. Şeker oranı 1100 gr/cm3 olduğunda oluşan şarabın alkol oranı yaklaşık 13 olur. Şeker oranın 110 gr/cm3 olduğunu anlamak için şekerli suya iyice yıkanmış bir yumurta bırakılır. Şekersiz suda yumurta dibe batar. Şeker oranı arttıkça yumurta yüzeye çıkar. Yumurta yüzeyde 1 cm çember çizince şeker oranı istenilen düzeye gelmiş demektir. Şekerli su böğürtlen suyuna karıştırılır. Hazırlanan karışım 10 litrelik damacanaya konulur. Damacananın ağzı hava kilidi ile kapatılır. Hava kilidi, fermantasyon neticesinde oluşan CO2 nin çıkışına izin veren ama dışarıdan içeriye hava girişini engelleyen basit bir düzenektir. Dilerseniz kendinizde basitçe yapabilirsiniz. Damacananın kapağında serum hortumunun geçeceği kadar genişlikte bir delik açılır, delikten geçirilen hortumun etrafı hava geçirmeyeceği şekilde macunla kapatılır ve kokusu kalıpta şaraba geçmesin diye bir gece bekletilir. Serum hortumunun diğer ucu su dolu bir kaba daldırılır. Şaraptan çıkan hava suyun içinde kabarcıklar çıkaracaktır. 3 hafta kadar beklenir. Bu süre içerisinde fermantasyon neticesinde damacananın dibinde tortu
oluşur. Bu tortu bir aktarma hortumu ile günde 1 defa başka bir damacanaya alınır. Her defasında şarabın daha berraklaştığını görürsünüz. 3 haftanın sonunda damacanadan hava çıkışı tamamen bittiğinde ( bitmediyse hava çıkışı bitene kadar beklenir.) şarap hazırdır. Şarabınızı şişelere alarak ağzı kapalı olarak serin ve karanlık bir yerde muhafaza edebilirsiniz.
Afiyet olsun.


2 yorum:

Unknown dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Unknown dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More