Toplanan böğürtlenler poşetlenip derin
dondurucuya koyunuz. Bunda amaç donan meyvenin zarının daha rahat parçalanması
ve suyunu daha çok bırakmasıdır. Böğürtlenler 3-4 gün sonra derin dondurucudan
çıkarılır. Böğürtlenler çözülmeleri için geniş bir kaba alınır bin gün kadar
beklenir. Çözülmüş olan böğürtlenler, steril eldiven takılarak, elle güzelce
ezilir.
Genişçe bir kova içerisinde 7 kg böğürtlene 1
kg şeker ilave edilerek karıştırılır. Kovanın ağzı temiz bir tülbentle
kapatılarak içeriye sinek girişi engellenir. Sonra üzerine bir kapak konularak
kapatılır ama CO2 çıkışını engellemeyecek şekilde olmalıdır. Posanın üstte
kabuk oluşturmasını engellemek için günde bir defa karıştırılır. Bu şekilde 4
gün kadar bekletilen karışım süzme aşamasına gelir. Önce geniş delikli bir
süzgeçten sonrada
ince delikli ( ya da tülbentten) bir süzgeçten geçirilerek posasından ayrılır. Elde edilen şıra için şekerli su hazırlanır. Şeker bakteriler tarafından fermantasyona uğratılarak alkol elde edilecektir.
ince delikli ( ya da tülbentten) bir süzgeçten geçirilerek posasından ayrılır. Elde edilen şıra için şekerli su hazırlanır. Şeker bakteriler tarafından fermantasyona uğratılarak alkol elde edilecektir.
Şekerli su için kaynar su kullanılmayacak aksi
durumda fermantasyon yapacak bakteriler kg ölür. 7 kg suya 3 kg şeker eklenerek
karışım hazırlanır. Şeker oranı 1100 gr/cm3
olduğunda
oluşan şarabın alkol oranı yaklaşık 13 olur. Şeker oranın 110 gr/cm3 olduğunu
anlamak için şekerli suya iyice yıkanmış bir yumurta bırakılır. Şekersiz suda
yumurta dibe batar. Şeker oranı arttıkça yumurta yüzeye çıkar. Yumurta yüzeyde
1 cm çember çizince şeker oranı istenilen düzeye gelmiş demektir. Şekerli su
böğürtlen suyuna karıştırılır. Hazırlanan karışım 10 litrelik damacanaya
konulur. Damacananın ağzı hava kilidi ile kapatılır. Hava kilidi, fermantasyon
neticesinde oluşan CO2 nin çıkışına izin veren ama dışarıdan içeriye hava
girişini engelleyen basit bir düzenektir. Dilerseniz kendinizde basitçe
yapabilirsiniz. Damacananın kapağında serum hortumunun geçeceği kadar
genişlikte bir delik açılır, delikten geçirilen hortumun etrafı hava
geçirmeyeceği şekilde macunla kapatılır ve kokusu kalıpta şaraba geçmesin diye
bir gece bekletilir. Serum hortumunun diğer ucu su dolu bir kaba daldırılır.
Şaraptan çıkan hava suyun içinde kabarcıklar çıkaracaktır. 3 hafta kadar
beklenir. Bu süre içerisinde fermantasyon neticesinde damacananın dibinde tortu
oluşur. Bu tortu bir aktarma hortumu ile günde 1 defa başka bir damacanaya alınır. Her defasında şarabın daha berraklaştığını görürsünüz. 3 haftanın sonunda damacanadan hava çıkışı tamamen bittiğinde ( bitmediyse hava çıkışı bitene kadar beklenir.) şarap hazırdır. Şarabınızı şişelere alarak ağzı kapalı olarak serin ve karanlık bir yerde muhafaza edebilirsiniz.
Afiyet olsun.
oluşur. Bu tortu bir aktarma hortumu ile günde 1 defa başka bir damacanaya alınır. Her defasında şarabın daha berraklaştığını görürsünüz. 3 haftanın sonunda damacanadan hava çıkışı tamamen bittiğinde ( bitmediyse hava çıkışı bitene kadar beklenir.) şarap hazırdır. Şarabınızı şişelere alarak ağzı kapalı olarak serin ve karanlık bir yerde muhafaza edebilirsiniz.
2 yorum:
Yorum Gönder