21 Kasım 2015 Cumartesi

Evde Portakal ŞarabıYapımı


Gerekli aletler olarak, gıdanın konulması için kap (kova), damacana (mümkünse cam), hidrometre, vinometre, hava kilidi, tülbent termometre ve akvaryum hortumu,  yeterlidir.
Gerekli malzeme olarak 7 ya da 8 kg kadar sıkma portakal, 2.5 kg toz şeker pancarı şekeri, 2 çorba kaşığı kuru çay, 1 kg kuru üzüm (beyaz), şarap mayası, potasyum metabisülfit, malzeme kadar su ve dezenfektasyon amaçlı sodyum metabisülfit yeterlidir.



Şarap yaparken dikkat edeceğimiz en önemli hususlardan biri de hijyendir. Ortam ve kullanacağımız tüm kaplar dezenfekte edilmelidir. Portakallar sıkma makinesi ile sıkılarak , kabukları olmadan, posasıyla birlikte kovaya alınır. 1 kg üzüm blender ile parçalanır. Blenderin motorunun yorulmaması için üzümler bir çay bardağı su ile ıslatılabilir. İyice parçalanmış üzümler de kovaya alınır. Sonra tencerenin içine suyu ve 2.5 kg şekeri koyup ocağa alıyoruz. Suyu ılıtacak kadar ateşi kısıp şeker eriyene kadar su karıştırılır. Suyu çok ısıtırsanız bakteriler ölür, şarap olmaz. Şeker tamamen eridikten sonra şekerli su kovaya boşaltılır. Kovadaki karışımın şeker seviyesi hidrometre ile ölçülürse şeker seviyesinin hayli yüksek olduğu görülür. Karışıma iyi kaynak suyundan ilave yapılır. Hidrometredeki değer 1100 gr/cm3 olana kadar şeker ilave edilir. Tanen ( berraklaşmayı sağlayan bir madde. Çayda doğal olarak bulunur.) olarak kullanmak için 2 çorba kaşığı
kuru çay karışıma ilave edilir. Üzerini tülbentle kapattığınız karışıma 1 saat sonra maya ekleyebilirsiniz. 1 tatlı kaşığı mayayı karışıma dökmeniz yeterli olacaktır. (maya olmadan da karışım, biraz ağır da olsa, kendiliğinden fermante olur.) 1-2 gün içinde fermantasyon başlayacaktır. Karışımın yüzeyindeki posalar küflenmesin diye günde birkaç defa karıştırılır. 5-6 gün sora hidrometre ile karışımın şeker oranı ölçülür. Şeker oranı 1000 gr/cm3 seviyesine geldiğinde karışım ince tülbentten geçirilir, elde edilen şıra cam damacanaya konulur. Damacananın kapağı hava kilidi ile kapatılır. Damacana omuz hizasına kadar doldurulmalıdır. Posasından ayrılmış şırada ilk gün hızlıca bir tortu çökmesi olacaktır. Bu tortuyu bekletmeden akvaryum hortumu ile alttaki tortuya değdirmeden şarabı başka bir damacanaya almak gerekiyor. Fermantasyon devam ederken gaz çıkışı olur. Gaz çıkışı tamamen bittiğinde şarap olmuş olur. Şarabı hemen tüketmeyecekseniz damacanaya boyun hizasına kadar doldurulmuş 20 litre şaraba 1 gram potasyum metabisülfit ekleyerek şarabı kükürtleyiniz. Bunda amaç sonradan harekete geçebilecek bir bakteri nedeniyle fermantasyon oluşmasını engellemektir. Aksi durumda şişede fermantasyon sonucu oluşan gaz şişeyi parçalayabilir. 3 ay kadar bekleyen portakal şarabının içim daha güzel olur. Afiyet olsun. 



0 yorum:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More