17 Kasım 2015 Salı

Evde Vişne Şarabı (Mitsel) Yapımı


Evde vişne şarabı yapabilmek için bazı malzemelere ihtiyacımız olacaktır. Vişneleri koymak için kova, cam damacana, akvaryum hortumu, hava kilidi, ameliyat eldiveni, şeker oranı için hidrometre( hidrometre olmadan da anlatacağım yumurta testi ile  de şeker oranını ölçebilirsiniz.), alkol oranı tespiti için vinometre. Malzeme olarak vişne, potasyum metabisülfit.
Başlamadan önce öncelikle şunu belirtmekte fayda var. İyi şarap koyu ve ekşi vişne türlerinden elde edilir. Tatlı vişnelerin şarabı pek iyi olmaz. Şarap yapılacak kaplar kaynar su ile iyice yıkandıktan sonra vişnelerin sapları ayıklanır ve buzdolabı torbalarında, buzlukta, 3 ya da 4 gün bekletilir. Burada amaç donan vişnelerin kabuklarının çatlaması ve suyunu daha çok bırakmasıdır.
Donmuş vişneler bir kaba alınır ve çözülmeleri beklenir. İyice çözülmüş vişneler eldiven takılı olarak elle parçalanır. İyice parçalandıktan sonra hidrometre ile şeker oranı ölçülmelidir. Şeker oranı 1100 gr/cm3 civarı olmalıdır. Bu civarda alkol oranı yaklaşık %13 olacaktır. Bu miktarın altında ise şeker ilave edilmelidir. Kilo başına 100 gram eklenmeli ve ara ara şeker oranının 1100 gr/cm3
olup olmadığı ölçülmelidir. Yani 20 kg vişneye 2 kg şeker eklenmelidir. İyice parçalanmış vişneler üzüm şarabında olduğu gibi kapalı bir kaba alınıp üzeri tülbentle kapatılmalı (böcek ve sinek girmesin diye) ama hava çıkışına izin verilecek şekilde 3-4 gün bekletilmelidir. Posanın üstte kabuklanması önlenmelidir. Bu nedenle günde bir defa posa karıştırılmalıdır. 4. günde tülbent yardımı ile posa süzülür ve şıra elde edilir.
Elde edilen şıra yaklaşık 11-12 kg kadardır. Bu şıraya 5 yada 6 kg kadar şekerli su ilave edilmelidir. Kaynar su kullanmayınız aksi durumda bakteriler ölecektir. Şekerli suyun şeker oranı hidrometre ile ölçülebilir ama hidrometreniz yoksa yumurta deneyi ile de bu yapılabilir. Deterjan kullanmadan mustluk altında iyice yıkanan taze yumurta suya bırakılır. Suya bırakılan yumurta dibe çöker. Suya şeker ilavesi yapıldıkça ve şeker oranı yeterli düzeye (1100 gr/cm3) gelince yumurta 1 cm çaplı daire şeklinde görünerek yüzecektir. Yumurtanın yüzmesi şeker oranının yeterli olduğu anlamına gelecektir.
Hazırladığımız şekerli su şıraya ilave edilir ve tekrar şeker ölçümü yapılır. Şeker oranı 1100 gr/cm3 oluncaya kadar şeker ilave edilir. Bu esnada kesinlikle hijyen kurallarına dikkat etmeliyiz. Hertürlü koku verici madde şaraba aroma olarak tat verebilir.
Hazırladığımız karışımı cam damacanaya almalıyız. Damacananın ağzı hava kilidi ile kapatılır. Hava kilidi içinde su olan, fermantasyondan kaynaklı CO2 çıkışına izin veren ama içeriye hava girişini engelleye basit bir alettir.  3 hafta kadar bekleyen şarabımızdan gaz çıkışı tamamen azalmış olur( gaz çıkışı devam ediyorsa bitmesi beklenir.) 3  haftanın sonunda damacananın altında tortu birikir. Şarap dikkatlice bir akvaryum hortumu ile çekilerek şişelere alınır, dipte kalan tortulu şarap hemen içilir.
Şişelere alınan şarap 1 ay kadar bekletilirse içimi daha güzel olacaktır. Bekletilen şarap daha kaliteli hale gelir. Servis etmeden önce bir bakır sürahide biraz bekletilirse içimi daha hoş olur.
Not: Şişelere doldurulan şarapta canlı bakteri olursa fermantasyon başlar ve şişe parçalanabilir Bunu önlemek için bakterileri öldüren potasyum metabisülfit kullanılır. Ama şarabı kısa sürede tüketecekseniz kullanmaya gerek yoktur.




3 yorum:

ümit dedi ki...

bilgiler için teşekkür ederim peki bu yapım esnasında etil alkol yada vodka koyularak alkol oranının artırılıp daha keyifli bir içeçek elde edildiğini duydum. Doğrumudur acaba bilginiz varmı. teşekkürler

murat özen dedi ki...

No

Unknown dedi ki...

maya yokmu

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More