Evde vişne şarabı
yapabilmek için bazı malzemelere ihtiyacımız olacaktır. Vişneleri koymak için
kova, cam damacana, akvaryum hortumu, hava kilidi, ameliyat eldiveni, şeker
oranı için hidrometre( hidrometre olmadan da anlatacağım yumurta testi ile de şeker oranını ölçebilirsiniz.), alkol oranı
tespiti için vinometre. Malzeme olarak vişne, potasyum metabisülfit.
Başlamadan önce öncelikle şunu belirtmekte
fayda var. İyi şarap koyu ve ekşi vişne türlerinden elde edilir. Tatlı
vişnelerin şarabı pek iyi olmaz. Şarap yapılacak kaplar kaynar su ile iyice
yıkandıktan sonra vişnelerin sapları ayıklanır ve buzdolabı torbalarında,
buzlukta, 3 ya da 4 gün bekletilir. Burada amaç donan vişnelerin kabuklarının
çatlaması ve suyunu daha çok bırakmasıdır.
Donmuş vişneler bir kaba alınır ve çözülmeleri
beklenir. İyice çözülmüş vişneler eldiven takılı olarak elle parçalanır. İyice
parçalandıktan sonra hidrometre ile şeker oranı ölçülmelidir. Şeker oranı 1100 gr/cm3 civarı olmalıdır. Bu civarda alkol oranı yaklaşık %13 olacaktır. Bu miktarın
altında ise şeker ilave edilmelidir. Kilo başına 100 gram eklenmeli ve ara
ara şeker oranının 1100 gr/cm3
olup olmadığı ölçülmelidir. Yani
Elde edilen şıra yaklaşık 11-12 kg kadardır. Bu şıraya 5
yada 6 kg
kadar şekerli su ilave edilmelidir. Kaynar su kullanmayınız aksi durumda
bakteriler ölecektir. Şekerli suyun şeker oranı hidrometre ile ölçülebilir ama
hidrometreniz yoksa yumurta deneyi ile de bu yapılabilir. Deterjan kullanmadan
mustluk altında iyice yıkanan taze yumurta suya bırakılır. Suya bırakılan
yumurta dibe çöker. Suya şeker ilavesi yapıldıkça ve şeker oranı yeterli düzeye
(1100 gr/cm3) gelince yumurta 1 cm çaplı daire şeklinde
görünerek yüzecektir. Yumurtanın yüzmesi şeker oranının yeterli olduğu anlamına
gelecektir.
Hazırladığımız şekerli su
şıraya ilave edilir ve tekrar şeker ölçümü yapılır. Şeker oranı 1100 gr/cm3
oluncaya kadar şeker ilave edilir. Bu esnada kesinlikle hijyen kurallarına
dikkat etmeliyiz. Hertürlü koku verici madde şaraba aroma olarak tat verebilir.
Hazırladığımız karışımı
cam damacanaya almalıyız. Damacananın ağzı hava kilidi ile kapatılır. Hava
kilidi içinde su olan, fermantasyondan kaynaklı CO2 çıkışına izin veren ama
içeriye hava girişini engelleye basit bir alettir. 3 hafta kadar bekleyen şarabımızdan gaz
çıkışı tamamen azalmış olur( gaz çıkışı devam ediyorsa bitmesi beklenir.)
3 haftanın sonunda damacananın altında
tortu birikir. Şarap dikkatlice bir akvaryum hortumu ile çekilerek şişelere
alınır, dipte kalan tortulu şarap hemen içilir.
Şişelere alınan şarap 1 ay
kadar bekletilirse içimi daha güzel olacaktır. Bekletilen şarap daha kaliteli
hale gelir. Servis etmeden önce bir bakır sürahide biraz bekletilirse içimi daha
hoş olur.
Not: Şişelere doldurulan
şarapta canlı bakteri olursa fermantasyon başlar ve şişe parçalanabilir Bunu
önlemek için bakterileri öldüren potasyum metabisülfit kullanılır. Ama şarabı
kısa sürede tüketecekseniz kullanmaya gerek yoktur.
3 yorum:
bilgiler için teşekkür ederim peki bu yapım esnasında etil alkol yada vodka koyularak alkol oranının artırılıp daha keyifli bir içeçek elde edildiğini duydum. Doğrumudur acaba bilginiz varmı. teşekkürler
No
maya yokmu
Yorum Gönder