17 Kasım 2015 Salı

Evde Üzüm Şarabı Yapımı


Bugün size evde üzüm şarabı yapmayı anlatacağım.

Öncelikle yapmamız gereken mümkün olduğunca en iyi üzümü seçmektir. Çünkü iyi üzümden kötü şarap yapılabilir ama kötü şaraptan kesinlikle iyi şarap yapılamaz.

Eylül ayı çoğu yöremiz için bağ bozum dönemidir. Bu dönemde üreticilerle irtibata geçilerek uygun fiyata üzüm temin edilebilir. Dalından (mümkünse tabi) toplanan üzümler aynı gün tek tek saplarından ayrılarak ağzı geniş, büyük battal boy kovalara konulur. Daha sonra ezme işlemi için özel olarak üretilmiş çizmelerle üzümler ezilir.

Ezme aşamasından sonra ertesi gün fermantasyon başlar. Üzümleri yıkamadıysanız mayalanma için herhangi bir şey katmaya gerek yok. Üzüm kabuklarındaki bakteriler mayalanmayı kendiliğinden gerçekleştirecektir. Bu ilk fermantasyon aşamasında en öneli hususlar kabuk (cibre) ve şıranın yüzeyde tortu oluşturmasını ve
sıcaklığın 35 C’ yi geçmesini engellemektir. Bunun için üzümleri günde 2 ya da 3 kez karıştırmak gerekiyor.
Ya da cibrenin yüzeye çıkıp tortu yapmasını engellemek için bez çuvallar içine ağırlık koyup karışımın içine bırakmak gerekir. Üzümler tatlı ve az sulu ise gerek yok ama az tatlı iseler alkol oranını arttırmak için 10 litreye 1 çay bardağı toz şeker eklenebilir.
Bu ilk fermantasyon aşaması sıcaklığa bağlı olarak yaklaşık 7-10 gün sürebiliyor. İlk aşama fermantasyon işleminin bittiği cibrenin yüzeye çıkmamasından anlaşılabilir. Şıra ince tülbent yardımı ile kabuklardan ayrılır ve 25 litrelik cam damacanalara aktarılır. Karanlık ve serin bir yerde damacananın ağzı hava kilidi (basit ve ucuz bir alettir. İnternetten temin edilebilir.) ile kapatılır. Hava kilidi gaz çıkışına izin verir ancak içeriye hava girişine izin vermez. Çıkan kabarcıklardan fermantasyonun hızı anlaşılabilir. Bu süreç yaklaşık 3 hafta sürer. Hava kilidinden gaz çıkışı bitince damacanaya bir miktar (şarap miktarına göre değişir. Sağlıklı değerler için internetten sorgulama yapılmalıdır.) potasyum meta bisülfit (şarap şişedeyken yeniden fermantasyon başlarsa şişe parçalanabilir. Bu olmasın, bakteriler yok olsun diye kullanılır.) eklenir. Damacanadaki şarap başka bir şişeye, altta biriken tortu alınmadan, ince bir hortum yardımıyla alınır.
Şarabın olgunlaşması bu aşamadan itibaren başlar. Damacanalar serin bir yerde 6 aylık süre içinde yukarıda anlatıldığı gibi 2- 3 defa daha başka damacanalara hortum yardımıyla aktarılır. Her aktarmada şarap daha da berraklaşacaktır. Meşe aroması için istenirse şişenin içine birkaç parça meşe çırası atılabilir. Sonuç olarak en az 6 ay beklemiş olan şarap potasyum meta bi sülfit ile çalkalanmış şarap şişelerine konur ve ağızları mantar ile kapatılarak serin ve karanlık bir yerde bekletilir. Afiyet olsun.

1 yorum:

Unknown dedi ki...

Evde şarap yapma konusunu aşama aşama açıklayan bir makale arıyorsanız şu sitede bulabilirsiniz.
evde şarap yapımı aşamaları

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More