5 Aralık 2015 Cumartesi

Hindistan Cevizi Yağının Faydaları Nelerdir?


Hindistan cevizi ağacı tropik bölgelerde yetişen, meyvesi tüketilen ve besin değeri oldukça yüksek bir ağaç türüdür. Hindistan cevizinin kullanım alanları oldukça fazladır. Etli kısmı taze olarak tüketilebiliyor, suyu içiliyor. Meyvesi çok yağlı olduğundan yağ elde etmekte kullanılan bir meyvedir. Yağı kozmetikte kullanıldığı gibi mutfakta da kullanılabiliyor. Yetiştiği iklimlerde binlerce yıldır kullanılan bu meyve ülkemize de son yıllarda yaygın olarak tüketilmeye başlanmıştır.
Hindistan cevizi yağı katı ve sıvı olarak elde edilebiliyor. Sıvı olarak elde edilen yağ meyveler kurutulduktan sonra elde edilirken margarin gibi oda sıcaklığında katı olarak kalabilen yağ ise yaş meyveden elde ediliyor. Katı yağ sıcaklık 24 dereceyi geçince erimeye başlar. Yağın katkısız, orijinal olduğunu test etmek için erimiş yağı buzdolabında 15 dakika tutunuz. 15 dakika sonra yağ erirse orijinaldır.
İçinde katkı bulunan yağın donma derecesi düşeceğinden 15 dakikada donmaz.
Katı Hindistan cevizi yağı kozmetikten mutfağa çok geniş alanlarda kullanılmaktadır. Size kullanım alanlarının neler olduğunu aşağıda sıraladık:

·        Besleyici olduğundan göz, yüz ve vücut nemlendiricilerine alternatif olabilir,
·        Anti virüs, anti bakteriyel özelliğinden yaraların daha çabuk iyileşmesi için başka bitkilerle karıştırılarak merhem yapımında kullanılabiliyor.
·        Organik makyaj çıkartıcı olarak kullanılabiliyor.
·        Anti bakteriyel özelliğinden dolayı ter kokusunu bastırmaktadır. Doğal deodorant olarak kullanılabilmektedir.
·        Mutfakta kullanılabilir. Kahveye katarak doğal krema olarak tüketilebilir.
·        Kafa derisi ve saça sürüp bekletildiği zaman hem saçı besliyor hem de taramayı kolaylaştırıyor ( birçok şampuan ve saç kreminin içeriğinde olduğunu görebilirsiniz.)
·        Şekerle karıştırılarak peeling olarak kullanılabilir.
·        Traş losyonu ya da dudak kremi olarak kullanılabilir.
·        Hindistan cevizi yağı dişleri beyazlatmaktadır.

Dikkat:

Özellikle kozmetik alanında sık ve güvenli bir kullanımı olan Hindistan cevizi yağının kimi insanlara zararı olabileceği unutulmamalıdır. Kullanmadan önce herhangi bir şekilde alerjinizin olmadığının tespiti için doktorunuza başvurmalısınız. Ayrıca Hindistan cevizi yağının obeziteye yol açtığı, kollestrolü yükselttiği ve damar sağlığına zararları olduğu yönünde uzman görüşleri mevcuttur.
Yukarıda belirtilen kullanım alanları herhangi bir bilimsel veriye dayanmamakta, tüketicilerin tecrübeleri sonucunda elde edilen verilerdir.

0 yorum:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More