26 Ekim 2015 Pazartesi

KAYAK TÜRLERİ


Kar üzerinde çeşitli estetik ve akrobatik hareketlerin yapıldığı spor dalı olarak kayak çeşitli dallara ayrılıp farklı şekillerde sergilenmektedir. Olimpiyatlarda ve turnuvalarda farklı alanlarda sporcuların temsili ile gerçekleşir.
Kullanılan araçlara ve figürlere göre kayak türleri:
  • Snowboard
  • Alp disiplini
  • Biatlon
  • Kayaklı koşu
  • Serbest stil kayak
  • Skiboarding
  • Kayakla atlama
  • Kuzey kombine
  • Skibob
snowboardSnowboard: Uzunluğu 140 – 165 cm, genişliği 25 - 27 cm arasında değişen tahta üzerinde yapılan bir kar sporu olarak kayak dalları arasında en çok tercih edilendir. Estetik hareketler ve cesur figürler sebebiyle yapılması zor ve dikkat gerektiren snowboard 1970’li yılların başında ortaya çıkmış ve günümüze gelene kadar özellikle gençlerin ilgisini çekerek gelişimini sürdürmüştür. Olimpiyat sporları içerisinde de görsel zevk veren ve yarışmalara heyecan katan bir dal olmuştur.
Alp Disiplini: Çıkış çizgisinden en aşağı doğru kapı denilen direkli düzeneklerden geçerek bitişe en hızlı şekilde ulaşma amacı ile gerçekleştirilen spordur. İniş yarışı, süper büyük, büyük ve normal slalom olmak üzere dört önemli disiplini kapsar. Sporcunun sezgilerine ve taktiklerine dayalı, hızlı ve estetik bir spordur.

Biatlon: Kayak ve atış sporunu bir araya getiren biatlon bireysel ve takım halinde engelli parkurlarda belirlenen hedeflere ateş etmeyi içerir. Zamana karşı yarışan sporcular hedefleri vurmak için durabilirler.
Erkeklerde 20 km, kadınlarda 15 km olarak belirlenen müsabakaların mesafeleri ve atış sayıları değişiklik gösterebilir. Kayaklar sporcunun boyundan en az 4 cm kısa olmak zorundadır. Tüfekler 5 mermilik şarjörler içerir.
Kayaklı Koşu: Kayak sporları içinde en tehlikesizi olan kayaklı koşu öncelikle İsveç, Norveç gibi ülkelerde eğlence ve ulaşım aracı olarak ortaya çıkmıştır. Uzun mesafeli ulaşımlarda kullanılmıştır. Yarış olarak kabul edilmesi ise bayrak yarışları ile ortaya çıkar. 10 km’lik mesafede kayan dört erkek ya da 5 km’lik mesafede kayan üç kadın kayakçıdan oluşan yarışlar düzenlenir.
Kayaklı koşu, klasik ve serbest stil olmak üzere ikiye ayrılır. Kullanılan kayaklar uzun, dar ve hafif olur.
Serbest Stil Kayak: Estetik bir spor olan serbest stil kayak mogul ve aerial isimlerinde iki çeşide ayrılır. Mogul’da sporcu küçük çıkıntılarla dolu parkuru tamamlamaya çalışırken, Aerial’de havada dönüşleri ve figürleri içerir. 20. Yüzyılda iyice gelişerek dünya şampiyonlarında resmi bir dal olarak yer aldı.
Skiboarding: Paten, snowboard ve kayağı birleştiren skiboarding 75- 110 cm’lik kayak tahtası üzerinde skiboarder denilen dalgalı parkurlar üzerinde yapılır. Akrobatik hareketler içerir.
kayakli-atlamaKayakla Atlama: 1892’de resmi bir spor dalı olarak tanınan kayakla atlama, önceleri Norveç kış festivallerinde düzenlenen bir etkinlik olarak ortaya çıkmıştır. 1924’te Olimpiyat sporları kadrosuna dahil edilmiştir. Dik bir rampadan aşağı doğru havalanma ve yumuşak bir şekilde yere inme amacına dayanır. Sinir sisteminin güçlü olmasını, denge kabiliyetini ve sezgi yeteneğini barındıran sporcular başarılı olurlar.
Kuzey Kombine: Bireysel ve takım halinde düzenlenen kayak yarışı olan kuzey kombine kayaklı atlama ve koşunun birleştirilmesi ile ortaya çıkmıştır. Yarışlar iki gün sürer ve amaç en yüksek puanı almaktır. Inrun, havalanma, uçuş ve iniş bölümlerinden oluşur. Sadece erkek dallarında müsabakalar yapılır.
Skibob: Bisiklet ile yapılan ancak tekerleklerin yerine kayağın bulunduğu spor dalı. Viyana’da bulunan Skibob Federasyonu yıl içerisindeki yarışları düzenler.

2 yorum:

Unknown dedi ki...

SA

Unknown dedi ki...

Emeğinize saglık işimi gördü :)

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More