17 Aralık 2015 Perşembe

Tarhana Yapımı


Malzeme:
  •   Yarım kg süzme yoğurt,
  •   2 tane soğan,
  •   5-6 tane sivri biber,
  •   4 tane kırmızıbiber,
  •   3 tane orta boy domates,
  •   1 yemek kaşığı biber salçası,
  •   2 çorba kaşığı kadar nane,
  •   1 demet dereotu,
  •   Yarım demet kadar maydanoz,
  •   Tuz ve aldığı kadar buğday unu,
  •   Zeytinyağı


Yapımı:
Tarhana yapımı için ön hazırlık olarak dereotu ve maydanoz ince ince kıyılır. Biberlerin çekirdekleri çıkarılır, ince ince, domatesler küp küp doğranır.
Soğanlar ince ince doğrandıktan sonra çok az yağda kavrulur. Üzerine biberler eklenip bir miktar kavrulur. Sonra da üzerine domates ve salça ilave edilir. Suyunu çekene kadar pişirilir ve soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra dereotu, maydanoz, tuz ve nane eklenir, karıştırılır.
Karışıma yoğurt eklendikten sonra un yavaş yavaş eklenir ve poğaça hamuru kıvamına kadar yoğrulur. Bu şekilde hamurun üzeri kapatılır ve mayalanması için bekletilir. Günde 2 ya da 3 defa tahta kaşıkla hamur karıştırılır. Bu şekilde bekleyen hamur bir hafta sonra cıvık bir hal alacaktır. Bir haftanın sonunda temiz bir sofra bezi unlanır. Hamurdan küçük parçalar kopartılarak bu bezin üzerine alınır. Hamur parçaları her gün çevrilerek nemli kalan kısımların da kuruması sağlanır. İyice kuruyan hamur elle ya da robot yardımı ile parçalanır ve cam kavanozlara alınır.

0 yorum:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More