Malzeme:
- Yarım kg süzme yoğurt,
- 2 tane soğan,
- 4 tane kırmızıbiber,
- 3 tane orta boy domates,
- 1 yemek kaşığı biber salçası,
- 2 çorba kaşığı kadar nane,
- 1 demet dereotu,
- Yarım demet kadar maydanoz,
- Tuz ve aldığı kadar buğday unu,
- Zeytinyağı
Yapımı:
Tarhana yapımı için ön hazırlık olarak dereotu ve
maydanoz ince ince kıyılır. Biberlerin çekirdekleri çıkarılır, ince ince,
domatesler küp küp doğranır.
Soğanlar
ince ince doğrandıktan sonra çok az yağda kavrulur. Üzerine biberler eklenip bir
miktar kavrulur. Sonra da üzerine domates ve salça ilave edilir. Suyunu çekene
kadar pişirilir ve soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra dereotu, maydanoz, tuz
ve nane eklenir, karıştırılır.
Karışıma
yoğurt eklendikten sonra un yavaş yavaş eklenir ve poğaça hamuru kıvamına kadar
yoğrulur. Bu şekilde hamurun üzeri kapatılır ve mayalanması için bekletilir.
Günde 2 ya da 3 defa tahta kaşıkla hamur karıştırılır. Bu şekilde bekleyen
hamur bir hafta sonra cıvık bir hal alacaktır. Bir haftanın sonunda temiz bir
sofra bezi unlanır. Hamurdan küçük parçalar kopartılarak bu bezin üzerine
alınır. Hamur parçaları her gün çevrilerek nemli kalan kısımların da kuruması
sağlanır. İyice kuruyan hamur elle ya da robot yardımı ile parçalanır ve cam
kavanozlara alınır.
0 yorum:
Yorum Gönder