16 Aralık 2015 Çarşamba

Ezogelin Çorbası Tarifi


         Malzeme:


  •  1 su bardağı kadar kırmızı mercimek,
  •  1 kahve fincan kadar bulgur,
  •  Yarım kahve fincanı kadar kırık pirinç,
  •  1 yemek kaşığı kadar domates salçası,
  •  2 diş sarımsak,
  •  1 adet soğan ( orta boy),
  •  2 çay kaşığı kadar pul biber,
  •  2 yemek kaşığı kadar tereyağı,
  •  9 su bardağı kadar içme suyu,
  •  2 yemek kaşığı buğday unu,
  •  Tuz, karabiber,
  •  1 yemek kaşığı kadar nane,
  •  1 tatlı kaşığı kadar toz biber,
  •  2 yemek kaşığı kadar sıvı yağ,


   
    Yapılışı:

Soğan ve sarımsaklar yemeklik doğranır sonra da tereyağında pembeleşinceye kadar kavrulur.  Tencereye yıkadığımız mercimek, bulgur ve pirinçler de eklenir ve 1-2 dakika kavrulur. Tuz, karabiber ve 7 bardak su eklenir ve kaynamaya bırakılır.
Başka bir tencereye sıvı yağ alınır, un dökülür ve rengi değişinceye kadar kavrulur. Salça, nane, toz biber eklenir ve 2 bardak kaynamış su eklenir. Kıvama gelinceye kadar karıştırılır. Kıvama gelen bu karışıma diğer tencerede pişen bakliyatlar yavaş yavaş eklenir ve karıştırılır. Bir taşımlık kaynamadan sonra tencere ocaktan alınır.



Başka bir ezogelin tarifi:

Malzeme:
  • 1 su bardağı kadar kırmızı mercimek,
  • 1 tatlı kaşığı kadar kırık pirinç,
  • 1 tatlı kaşığı kadar bulgur,
  • 1 yemek kaşığı kadar kuru nane
  • 2 çay kaşığı kadar pul biber,
  • 2 diş sarımsak,
  • 1 adet orta boy soğan,
  • 1 yemek kaşığı kadar biber salçası,
  • 1 yemek kaşığı kadar tuz,
  • 1 yemek kaşığı kadar tereyağı,
  • 10 su bardağı kadar sıcak su.
Yapılışı:
Ezogelin çorbası için ön hazırlık olarak, mercimekleri, bulguru ve pirinci yıkıyoruz. Soğanları rendeliyoruz, sarımsakları ufak ufak doğrayıp eziyoruz.
Soğan ve sarımsakları yağla beraber tencereye alıp kavuruyoruz. Soğan ve naneler hafif kavrulunca naneyi, salçayı ve pul biberi ekleyip biraz kavuruyoruz. Sonra mercimeği, bulguru, pirinci ve suyunu ekliyoruz. Öte yanda kaynattığımız 10 bardak suyumuzu da ilave edip pişmesi için tencerenin kapağını kapatıyoruz. Kısık ateşte düdüklü tencerede 10 dakika pişmesi için yeterlidir. Ezogelin çorbamız hazırdır. Afiyet olsun.

0 yorum:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More