Malzeme:
- 1 su bardağı kadar kırmızı mercimek,
- 1 kahve fincan kadar bulgur,
- Yarım kahve fincanı kadar kırık pirinç,
- 1 yemek kaşığı kadar domates salçası,
- 2 diş sarımsak,
- 1 adet soğan ( orta boy),
- 2 çay kaşığı kadar pul biber,
- 2 yemek kaşığı kadar tereyağı,
- 9 su bardağı kadar içme suyu,
- 2 yemek kaşığı buğday unu,
- Tuz, karabiber,
- 1 yemek kaşığı kadar nane,
- 1 tatlı kaşığı kadar toz biber,
- 2 yemek kaşığı kadar sıvı yağ,
Yapılışı:
Soğan ve sarımsaklar
yemeklik doğranır sonra da tereyağında pembeleşinceye kadar kavrulur. Tencereye yıkadığımız mercimek, bulgur ve
pirinçler de eklenir ve 1-2 dakika kavrulur. Tuz, karabiber ve 7 bardak su
eklenir ve kaynamaya bırakılır.
Başka bir tencereye sıvı yağ alınır,
un dökülür ve rengi değişinceye kadar kavrulur. Salça, nane, toz biber eklenir
ve 2 bardak kaynamış su eklenir. Kıvama gelinceye kadar karıştırılır. Kıvama
gelen bu karışıma diğer tencerede pişen bakliyatlar yavaş yavaş eklenir ve
karıştırılır. Bir taşımlık kaynamadan sonra tencere ocaktan alınır.
Başka bir ezogelin tarifi:
Malzeme:
Başka bir ezogelin tarifi:
Malzeme:
- 1 su
bardağı kadar kırmızı mercimek,
- 1 tatlı
kaşığı kadar kırık pirinç,
- 1 tatlı
kaşığı kadar bulgur,
- 1 yemek
kaşığı kadar kuru nane
- 2 çay
kaşığı kadar pul biber,
- 2 diş
sarımsak,
- 1 adet
orta boy soğan,
- 1 yemek
kaşığı kadar biber salçası,
- 1 yemek
kaşığı kadar tuz,
- 1 yemek
kaşığı kadar tereyağı,
- 10 su
bardağı kadar sıcak su.
Ezogelin
çorbası için ön hazırlık olarak, mercimekleri, bulguru ve pirinci yıkıyoruz. Soğanları
rendeliyoruz, sarımsakları ufak ufak doğrayıp eziyoruz.
Soğan ve
sarımsakları yağla beraber tencereye alıp kavuruyoruz. Soğan ve naneler hafif
kavrulunca naneyi, salçayı ve pul biberi ekleyip biraz kavuruyoruz. Sonra
mercimeği, bulguru, pirinci ve suyunu ekliyoruz. Öte yanda kaynattığımız 10
bardak suyumuzu da ilave edip pişmesi için tencerenin kapağını kapatıyoruz.
Kısık ateşte düdüklü tencerede 10 dakika pişmesi için yeterlidir. Ezogelin
çorbamız hazırdır. Afiyet olsun.
0 yorum:
Yorum Gönder