GEREKLİ MALZEME:
1.
5 litre tam yağlı ya da yarım yağlı süt (tam
yağlı süt tercih edilir)
2.
Yarım kilo yoğurt
3.
2 yemek kaşığı tuz
4.
Peyniri süzmek için beyaz tülbent
Süt ocağa alınır ve kaynatılır. Kaynamaya başlayınca içine
yoğurt ilave edilir. Yoğurt sütün içinde iyice eriyip kayboluncaya kadar
karıştırılır. Bu işlem esnasında ocak yanmaya devam etmeli. 6-7 dakika kadar
karıştırılmaya devam edilir. Süt yavaş yavaş pıhtılaşacaktır. Pıhtılaşma
başladığı anda 2 kaşık tuz ilave edilir.
Isınmaya devam eden ve karıştırılan süt yavaş yavaş topaklaşmaya
başlayacaktır. Bu işlem 5 dakika kadar
devam eder.
Bu son işlemden sonra sütün peynire dönüştüğü, topaklaşan peynir ile suyun ayrıştığı görülecektir. Su ve peynir tamamen ayrılana kadar beklenir. Peyniraltı suyu denilen yeşilimsi bir su birikecektir.
Peynir topakları ile yeşilimsi suyun birbirinden ayrıştığı görüldüğünde tencere ocaktan alınır. Suyu süzüldükten sonra peynir tülbentin içine konulur ve ağzı kapatılır. Tülbentin üzerine, daha iyi süzülsün diye, temiz bir ağırlık konulur ve 12 saat ( tercihen 24 saat) beklenir. İyice süzülen peynir dilimler şeklinde kesilir ve saklamak için kaplara konulur.
0 yorum:
Yorum Gönder