28 Kasım 2015 Cumartesi

Beyaz Peynir Nasıl Yapılır?


GEREKLİ MALZEME:
1.       5 litre tam yağlı ya da yarım yağlı süt (tam yağlı süt tercih edilir)
2.       Yarım kilo yoğurt
3.       2 yemek kaşığı tuz
4.       Peyniri süzmek için beyaz tülbent

Süt ocağa alınır ve kaynatılır. Kaynamaya başlayınca içine yoğurt ilave edilir. Yoğurt sütün içinde iyice eriyip kayboluncaya kadar karıştırılır. Bu işlem esnasında ocak yanmaya devam etmeli. 6-7 dakika kadar karıştırılmaya devam edilir. Süt yavaş yavaş pıhtılaşacaktır. Pıhtılaşma başladığı anda 2 kaşık tuz ilave edilir.  Isınmaya devam eden ve karıştırılan süt yavaş yavaş topaklaşmaya başlayacaktır.  Bu işlem 5 dakika kadar devam eder.

Bu son işlemden sonra sütün peynire dönüştüğü, topaklaşan peynir ile suyun ayrıştığı görülecektir. Su ve peynir tamamen ayrılana kadar beklenir. Peyniraltı suyu denilen yeşilimsi bir su birikecektir.
Peynir topakları ile yeşilimsi suyun birbirinden ayrıştığı görüldüğünde tencere ocaktan alınır.  Suyu süzüldükten sonra peynir tülbentin içine konulur ve ağzı kapatılır. Tülbentin üzerine, daha iyi süzülsün diye, temiz bir ağırlık konulur ve 12 saat ( tercihen 24 saat) beklenir. İyice süzülen peynir dilimler şeklinde kesilir ve saklamak için kaplara konulur.

0 yorum:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More