20 Ocak 2016 Çarşamba

Biber Dolması



Biber Dolması için Malzeme:

  • 1 kg kadar dolmalık biber,
  • 1 su bardağı pirinç,
  • 1 su bardağı kadar bulgur,
  • 4 gram kadar kıyma,
  • 3 adet soğan,
  • 1 tutam maydanoz,
  • 1 tutam nane, 1 tutam dereotu,
  • 1 çorba kaşığı domates salçası,
  • 1 çorba kaşığı biber salçası,
  • 4 adet domates, tuz, karabiber, zeytinyağı,

Biber Dolması Sosu İçin:

  • 1 çorba kaşığı kadar salça,
  • 1 tatlı kaşığı un,
  • 2 çorba kaşığı kadar tereyağı,
  • su,


Biber Dolması Yapımı:


İç harcı hazırlamak için pirinçleri iyice yıkayıp süzüyoruz. Bir kapta pirinci, bulguru, yemeklik olarak doğranmış soğanları, kıymayı, salçayı; doğranmış maydanozu, dereotunu ve naneyi karıştırıyoruz. Domatesleri soyduktan sonra küp küp doğrayıp karışıma ekliyoruz. Tuz, zeytinyağı ve karabiberi de ekleyip harcımızı iyice karıştırıyoruz. Biberlerin kapak kısmına başparmağımızla içeriye doğru bastırıyoruz ve kapakları çıkarıyoruz. Biberlerin içine harçtan tıka basa olmayacak şekilde dolduruyoruz ve kapakları kapatıyoruz. Doldurduğumuz biberleri yayvan bir tencerenin içine diziyoruz. Harcımız artarsa biberlerle aynı pişme süresine sahip kırmızıbiber ya da patlıcan da kullanılabilir. Sos için ufak bir tencereye sıvıyağı alıp unu kavurmaya başlıyoruz. Tereyağını da ekleyip unun kokusu çıkıncaya kadar kavurmaya devam ediyoruz. Salçayı da ekleyip kavuruyoruz biraz. Sonra su ekleyerek kıvamını açıyoruz. Kaynayan sosu dolmaların üzerinde gezdiriyoruz ve tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte 1-1,5 saat pişiriyoruz.

 

 

 

 

 

0 yorum:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More