24 Aralık 2015 Perşembe

Diş Çürüklerini Önleminin 12 Etkili Yolu


      Size bu yazımızda diş sağlığını korumak için basit tarifler vereceğiz. Diş deyip geçmemek lazım. Diş eti hastalıkları ile diş çürükleri yüksek tansiyona, kalp-damar hastalıklarına, kemik erimesine, şeker hastalığına ve kadılarda erken doğuma neden olabilmekte ya da bu rahatsızlıklara yakalanma riskini arttırabilmektedir.
       Karbonhidratlı yiyecekler, bakteri ( diş) plağı ve genetik ( dişin yapısı, tükürüğün bileşimi gibi) etkenler çürüklere neden olabilmektedir. Çürüklerin eskiye oranla artmasının nedeni toplumun beslenme alışkanlıklarının değişmesidir.
       Sert gıdalar tüketildiğinde diş doğal yollarla temizlenebiliyorken değişen beslenme alışkanlıkları nedeniyle bisküvi, çikolata, gazlı içecekler, şekerli çay gibi gıda ve içeceklerin sıkça tüketilmesi çürükleri arttırıyor. Bu gıdalar dişlerin üzerine yapışıp asit oluşturmaktadır. Dişler fırçalanmayınca da çürükler kaçınılmaz oluyor.
  •     Diş sağlığı için süt, peynir ve yoğurt gibi kalsiyum içeren yiyecekler tüketilmelidir. Şekerli yiyecekler ise tükürük salgısının en yoğun olduğu ana öğünler esnasında tüketilmelidir.
  •      Dişler sabah ve akşam olmak üzere yemeklerden sonra düzenli olarak doğru bir şekilde fırçalanmalı ve mümkünse diş ipi kullanılmalıdır.
  •      Yiyecek ve içecek kalıntıları dişlerin birbirine değdiği ara yüzeyler de(azı dişleri), dişlerin çiğneme yüzeylerinde ve dilde biriktiğinden buralara ulaşabilen, bu yüzeyleri etkili temizleyebilen küçük başlıklı fırçalar kullanılmalıdır.
  •      Kullanılacak diş fırçası yumuşak ya da orta kıllı olmalıdır. Kıllar zamanla özelliğini kaybettiğinden diş fırçası 3 ayda bir değiştirilmelidir.
  •      Diş eti hastalıkları ve kanla bulaşan hastalıkların bulaşma riski nedeniyle başkasına ait diş fırçası kullanılmamalıdır.
  •      Diş macununda parlatmaya yardımcı zerrecikler bulunmaktadır. Diş macunu su ile ıslatılmadan, kuru fırçaya sürülerek fırçalanabilir ancak macundaki bu zerrecikler diş minesine zarar verebiliyor. Kimi uzmanlar macunun su ile ıslatılmasının daha sağlıklı olduğunu belirtmektedir.
  •      Şekerli yiyecek-içecek, abur cubur yiyeceklerin tüketimi azaltılmalı, dengeli beslenmeye özen gösterilmelidir.
  •      Dişleri çürüklere karşı dayanıklı hale getiren kimi uygulamalar vardır. Florlama ( jel haldeki florun lokal olarak dişe 30 ile 60 saniye boyunca tatbik edilmesi) ve fissür örtücü ( dişteki çiğneme yüzeylerindeki küçük çatlaklara dolgu tatbik etmek) bunlara örnek olarak verilebilir.
  •     Dişlerin korunmasına yardımcı olması için florürlü diş macunu kullanılmalıdır.
  •    Diş fırçasının yanında, ağızdaki kokuları ve diş fırçasının ulaşamadığı yerlerdeki bakterileri etkisiz hale getirmek için, gargara kullanılmalıdır.
  •     Şekerli yiyecek ve içecekler tükürük salgısının en fazla olduğu ana öğünlerde tüketilmelidir.
  •     Ağrılı, sıcak, soğuğa duyarlı, kahverengi renklenme olan dişler ve oyuklar görülen dişler söz konusu olduğunda beklemeden diş hekimine başvurulmalıdır.
  •     Diş hekimine düzenli olarak 6 ayda bir gidilmelidir. Erken müdahale diş çürüklerini engellemede çok önemlidir.

0 yorum:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More