25 Kasım 2015 Çarşamba

Kara Dut Şarabı Nasıl Yapılır?


Karadut şarabı yapında izlene yol diğer meyve şaraplarında olduğu gibidir. Sıcak yörelerde doğal olarak yetişen çok sayıda dut ağacı olduğundan meyve sıkıntısı çekmezsiniz. Göze kestirilen dut ağacının altına branda serilir ve ağaç silkelenerek meyvelerin düşmesi sağlanır. Herhangi bir katkı maddesi kullanılmadan mayalanma yapılabilmesi için dutlar yıkanmaz, sadece kuşlar tarafında kirletilenler ayıklanır. ( Pazardan alacaklar için yukarıdaki sıkıntılar sözkonusu değildir tabiki. Ama meyveler yine de yıkanmaz.)

Toplanıp getirilen meyveler bir kovanın içinde elle ( eldiven kullanılması unutulmamalıdır.) iyice parçalanır. Kovanın ağzı içeriye sinek girmemesi için ince tülbentle kapatılır, posasıyla beraber meyveler 3-4 gün bekletilir. Posalar yüzeyde tortu oluşturup çürümesin diye günde birkaç defa karıştırılır. 4. Günün sonunda karışım ince bir tülbentten geçirilir ve şıra elde edilir. Hidrometre ile şeker ölçümü yapılır.  7 kg suya 3 kg şeker ilave edilir. Karışımın

şeker oranı ölçülür. Şeker oranı 1100 g/cm3 oluncaya kadar suya şeker ilave edilir. Elde edilen şekerli su dut şırasına eklenir. İyice karıştırılan şıranın şekeri ölçülür. Şıranın şeker oranı 1100 g/cm3 olana kadar şeker ilave edilir. Şeker oranı 1100 g/cm3 olan karışım alkole dönüşünce alkol değeri yaklaşık 13 olur.  Alkol oranının daha düşük olması isteniyorsa daha az şeker ilave etmelidir.

Hazırlanan karışım cam damacanaya alınır ve ağzı hava kilidi ile kapatılır. Hava kilidi fermantasyon sonucu oluşan CO2 nin çıkışına izin verirken içeriye hava girişini engelleyen bir alettir. 3 haftanın sonunda şarabımız hazır olacaktır ancak fermantasyon sonucu damacananın dibinde tortu oluşacaktır. Oluşan tortu 4-5 gün arayla şarabın akvaryum hortumuyla vakumlamak suretiyle başka bir kaba alınmalıdır. Bu işlem her yapıldığında şarabın daha da berraklaştığı görülecektir. 3. Haftanın sonunda fermantasyon bitecek, hava kilidinden hava çıkışı gözlemlenmeyecektir. Hava çıkışı devam ettiği sürece beklenmelidir. Hava çıkışı bittiğinde şarabımız olmuş demektir. Şarap şişelere doldurur, şişelerin ağzı kapatılır.

Kara dut şarabı ile ilgili ekşi sözlükten alınan şu yazı sizi motive edecektirJ


 ‘şarap sevmeyen insanlara bile şarap sevgisi aşılayandır.
içtikçe içilesi gelen, ne ki bu ya meyve suyu tadında denen, içtikçe daha da çok içilen, bu sarhoş etmiyor insanı naraları atılırken, aa bir de bakıyorsun ki sarhoşsun sersefil.
böyle bir güzelliği var bu içkinin, içerken çok hafif, insanı rahatsız etmiyor, mide bulandırmıyor; alkol bağışıklığınız ile de alakalı tabii biraz sarhoş olma ya da kafanın güzelleşmesi eşiği.
ama ben alkolik değilim, keyif içicisiyim, şarabı ağır aksak keyifle içmeyi severim, ahh bir de tatlı olsun diyorsanız vincent şirince'nin karadut şarabı on numaradır.’


9 yorum:

Unknown dedi ki...

Merhabalar. Tarifiniz çok pratik. 7 lt şekerli suyu kaç lt karadut şırası ile karıştıracağız? Yazarsanız sevinirim. Şimdiden teşekürler

Ahmet Özkulak dedi ki...

Guzel soru.ama yanit verememisler.suya sut katmak mi yoksa sute su katmak mi?

Ahmet Özkulak dedi ki...

Guzel soru.ama yanit verememisler.suya sut katmak mi yoksa sute su katmak mi?

Unknown dedi ki...

7 lt şıraya 3kg şeker ilave edilir.şıraya kesinlikle su karıştırılmaz.

Unknown dedi ki...


Unknown dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Unknown dedi ki...

Bende yapcam su karışırmı karaduta önce beklemesimi gerek şeker kaç kg kaç günde olur

Pala Dayı dedi ki...

İnatla 1100g/cm3 yazmışsınız yaa... Şarap değil nötron yıldızı mübarek.

Adsız dedi ki...

Şekeri az kattım bide biraz yıkadım eşki oldu biraz sizce ne yapmalıyım

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More