29 Ekim 2015 Perşembe

Patlıcan Reçeli Tarifi

MALZEMELER
·                                 1 kg. bebek patlıcan veya küçük boy körpe patlıcan
·                                 5 su bardağı şeker
·                                 6 su bardağı su
·                                 1 çay kaşığı limon tuzu
·                                 Yarım boru tarçın
·                                 2 adet karanfil
·                                 300 gr. sönmemiş kireç
·                                 3 lt. su
Patlıcan Reçeli Tarifi
·        İlk olarak kireç kaymağını hazırlayalım; sönmemiş kireci akşamdan büyük bir kavanozun içine koyarak üzerine su ekleyelim.
·        Kavanozun üzerini yarı açık bırakalım.
 
·        Patlıcanları soyalım ve tercihen doğramadan kullanalım.
·        Kirecin kaymağını yani üzerine koyduğunuz durulmuş suyu ayrı bir kaba bulandırmamaya dikkat ederek alalım ve patlıcanları içine koyalım.
·        Patlıcanların suyun yüzeyine çıkmaması için üzerine bir ağırlık koyabiliriz.
·        Kireç suyunun içerisinde patlıcanları en az 15-16 saat bekletelim ki patlıcanlar istediğimiz sertliğe ulaşsın.
·        Süre dolduğunda patlıcanları kireç suyundan çıkarın ve 3-4 kez yıkayın, ardından tekrar suya koyun ve bu suda da 1 saat kadar bekletin.
·        Bu arada tencereye su ve şekeri alarak kaynatmaya bırakın.
·        5-10 dakika kaynattıktan sonra ocaktan alın ve ılımaya bırakın.
·        Patlıcanları beklediği sudan çıkararak tekrar yıkayın ve ılımaya başlayın şurubun içerisine koyun.
·        Tekrar ocağa alın ve kaynamaya başladığında altını kısın.
·        Mümkünse patlıcanların üzerine yine ağır bir şey koyarak patlıcanların şurubun içinde kalmasını sağlayın.
·        Bu şekilde 2-3 saat pişmesi gerekiyor.
·        Patlıcanlar piştikten sonra ocağın altını açın ve şerbetin kıvam almasını sağlayın.
·        Tarçın ve karanfil ekleyerek hafifçe karıştırın.
·        Yaklaşık 10 dakika kadar tarçın ve karanfili içinde bekletin ve ardından çıkarın.
·        Kıvamını almaya başladığında limon suyun tuzunu atın ve 3-5 dakika daha kaynatarak ocaktan indirin.
·        Sıcakken kavanozlara doldurun ve ağzını sıkıca kapatarak ters çevirin.
·        Soğuyana dek bu şekilde bekletin, ardından serin bir yerde bekletin.



0 yorum:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More