9 Ağustos 2015 Pazar

ORGANİK İSPİR DUT PEKMEZİ

      Size bu yazımızda dut pekmezi nasıl yapılacağını anlatacağım. Geleneksel olarak yıllardır Anadolu’da yapılan dut pekmezinin nasıl yapıldığını öğrenmek için Erzurumlu bir arkadaşımızın köyüne gittim. Organik İspir dut pekmezini çok duymuştum. Gerçekten de dut ağaçlarının yollardan uzak dere kenarlarına dikildiğini gördüm. Zaten hiçbir şekilde ilaçlanmayan bu ağaçların meyveleri tozlardan dolayı kirlenmemiş oluyorlar. Dutun yıkanması mümkün olmadığından kirlenmemiş olması sağlık açısından çok önemli.


       Gelelim pekmezin nasıl yapıldığına. Dutlar olgunlaşmaya başlayınca ağaçların altına branda, naylon seriliyor ve ara ara bu örtülere dökülen dutlar toplanıyor. Toplanan dutlar geniş bir kazana alınır. Ölçü 1 kg duta 1 kg su eklenerek karışım hazırlanır. Fazla karıştırmadan dutlar iyice eriyene kadar karışım kaynatılır. Sıcak karışım fotoğrafta görüldüğü gibi sepet içine konmuş torba ya da soğan filesine dökülür. Torbadan süzülen şıra alttaki geniş bir leğene dökülür. Çok küçük parçacıklardan arındırmak için bu şıra tülbentten geçirildikten sonra tekrar ocağa alınır. Kaynayan şıranın üstünde ilk başta köpükler oluşur. Bu köpükler kepçe yardımıyla alınmalıdır. Yaklaşık 30-40 dakika kaynayan şıra koyulaşmaya başlar ve tekrardan şıra üzerinde köpüklenme olur. Ancak bu defa oluşan köpük alınmamalıdır. Şıra iyice koyulaşınca pekmeziniz tamamdır. Soğumaya bırakılan pekmez şişelere alınarak saklanır. Çoğu yerde pekmeze şeker katılır ama İspir pekmezi kesinlikle organiktir.

      Bahçem yok, evimde nasıl yaparım diyen okuyucularımız bunu evlerinde yapabilir. Kabın boyutunu küçültmeniz yeterli, gerisi aynı şekilde yapılabilir.


0 yorum:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More