Size bu yazımızda dut pekmezi nasıl yapılacağını anlatacağım. Geleneksel olarak yıllardır Anadolu’da yapılan dut pekmezinin nasıl yapıldığını öğrenmek için Erzurumlu bir arkadaşımızın köyüne gittim. Organik İspir dut pekmezini çok duymuştum. Gerçekten de dut ağaçlarının yollardan uzak dere kenarlarına dikildiğini gördüm. Zaten hiçbir şekilde ilaçlanmayan bu ağaçların meyveleri tozlardan dolayı kirlenmemiş oluyorlar. Dutun yıkanması mümkün olmadığından kirlenmemiş olması sağlık açısından çok önemli.
Gelelim pekmezin nasıl yapıldığına. Dutlar olgunlaşmaya başlayınca ağaçların altına branda, naylon seriliyor ve ara ara bu örtülere dökülen dutlar toplanıyor. Toplanan dutlar geniş bir kazana alınır. Ölçü
Bahçem yok, evimde nasıl yaparım diyen okuyucularımız bunu evlerinde yapabilir. Kabın boyutunu küçültmeniz yeterli, gerisi aynı şekilde yapılabilir.
0 yorum:
Yorum Gönder