22 Ağustos 2015 Cumartesi

KAYAK MALZEMELERİ NELERDİR?

Kayak Malzemeleri
Kayak malzemelerini genel olarak 3 gruba ayırmak gerekirse, göz önüne almanız gerekenler kayak kıyafetleri, kayak aksesuarları ve kaymanızı sağlayan kayak takımları olacaktır.
Karda kaymanızı sağlayacak ana malzemeniz kayaklarınızdır. Tabii bir bütün halinde ihtiyacınız olan sadece kayak değil, kayak takımlarıdır. Ayaklarınıza giymeniz gereken özel kayak botlarınız, ve bunları kayaklarınıza bağlayan kayak bağlamaları ile kayaklarınıza monte edersiniz. Kayaklar ile bağlamalar birbirine bağlı olduğundan bunları siz ayrı parçalar olarak taşımazsınız. Kayaklarınızı botlarınıza takarken bağlamalara bir ayar yapılması gerekmektedir. Bu ayara DIN ayarı denmektedir. DIN kayakları temin ettiğiniz yerde bir uzman tarafından hesaplanmalıdır. Bu ayar sonucunda kayaklarınız tecrübenize ve fiziğinize göre ya botunuzu sıkı tutar, ya da daha gevşek bırakılır. Ana mantık, yeni öğrenirken düşüp kalktığınızda kayağın ayağınızdan daha rahat çıkması, süratli giden bir kayakçının ise tümsek veya sallantılarda kayağın ayağı daha sıkı tutmasıdır. Son olarak elinizde tuttuğunuz ve denge unsuru olarak kullandığınız dirsek hizasında batonlarınız vardır. Kayak takımları, kayaklar ve üzerine monte edilmiş bağlamaları, botları ve batonları ile birlikte bir kayak takımı oluşturur.

Kayak elbiseleri ise kayak pantolonu, kayak montu, kayak eldiveni, kayak çorabı, termal içlikten oluşur denebilir. İlk kez başlayanlar tarafından bazen önemi küçümsenen kayak pantolonu ve kayak eldiveninin önemini vurgulamakta fayda var. Özellikle yeni öğrenen kayakçılar, öğrenme sırasında kara sıkça düşüp kalkacakları için, elleri ve kalça kısımları sürekli soğukla ve karla temas halinde olacaktır. Bu sebeple kot pantolon ve yün eldiven tarzı alternatiflerin karı vücut ısısıyla birlikte eritip ıslaklığın, dolayısıyla soğukluğun zamanla şiddetli şekilde artmasına yol açacaktır. Bu da hem hastalanmanıza neden olabileceği gibi kayak yapmaya odaklanmanıza engel olabilir.
Kask, goggle (çoğu zaman çift camlı gözlük) , sırt çantası sıkça düşünülen aksesuarlardır. Goggle özellikle kar yağışlı ve tipili havalarda yüzünüzü ve gözünüzü korurken görüş açınızı rahatlatır. Goggle bakarken çift camlı olmasına özen gösterin. Tek camlı Gogglelar genelde çabuk buğu yapar. Acemiliğinizi atlatıp artık sık sık düşmediğiniz güneşli zamanlarda güneş gözlüğü de kullanılabilir.

Kayak  Montu
Kayak montu, kıyafetinizin en dış parçasıdır ve sizi olumsuz şartlardan korur. Montunuzu seçerken rüzgâr ve kar geçirmeme özelliğinin olmasına dikkat edin. Ayrıca çok şişkin montlar da sizi rahatsız ederek, hareketlerinizi kısıtlayabilir. Manşet, bel ve boyun kısmı dar, yüksek yakalı ve kapüşonlu olursa soğuğu içeri almaz. Nefes alabilme özelliği de nemin vücudunuzdan çıkabilmesini sağlamak açısından önemli bir özelliktir. Şunu unutmamak lazım, kayak çok renkli bir spordur (gerçek anlamıyla). Cıvıl cıvıl, rengarenk elbiseler daha makbuldur.
Kayak Sporu

Kayak ve Board Pantolonu
Kayak pantolonunuz sizi dış etmenlerden koruyacağı için rüzgar ve kar geçirmez olmalıdır. Snowboardçular pantolonlarında diz ve arka kısımları daha güçlü olanları seçmelidirler. Kıyafetlerinizin hareketlerinizi kısıtlamamasına ve pantolonunuzun sorun çıkartacak derecede uzun olmamasına dikkat etmelisiniz.

İç Giyim
TERMO: Terletmeyen, vücut ısısını koruyan, su geçirmez bir malzemedir. Kayak kıyafetlerinin içine termo içlikler tercih edilmelidir.

Gözlük seçimi
Kayak gözlükleri, buhar engelleyici özellikte olup, kötü şartlarda dahi görüş alanını engellememelidir. UVA /UVB özelliğine sahip olmasına dikkat edilmelidir.

Kayak Eldiveni
Eldiven hafif, rahat ve üşütmemeli.
Elin kavrama gücünü engellememeli.
Rüzgar ve suyu geçirmemeli.
Terin dışa atımını ve elin terlemesini engellemeli.
Batonun kaymasını engellemeli.

Kayak Çorabı
Kayak-ediveni çoraplar kat kat giyilmemeli ve termo kayak çorabı tercih edilmeli. Çorabın yumuşak olması ve ayağı tahriş etmemesi çok önemli bir unsurdur.

Başlık ve Kask
Kayak başlığının/ kaskının kafanıza uyması, konforlu olması ve kayak için yeterli derecede korumayı sağlaması önemlidir. Eğer başlık takıyorsanız, sıcaklık ve konfor için seyahate çıkmadan önce yün başlık veya iç başlık almalısınız.

Güneş Kremi  ve Dudak Nemlendiricisi
Yükseklerdeki güneş yanıkları yazın yaşadıklarınızdan çok daha kötü olabilir. Yazın kullandıklarınızı değil, yüksek rakımlar için özel olarak üretilmiş güneş kremlerini kullanmalısınız. Doğuda kayak yapanlar ve çok hızlı güneş yanığına yakalananlar için en azından 30 faktörlü olanlar gereklidir.

Boru Atkı
Bu küçük ve hafif termal polar atkı, boyuna anında sıcaklık verir ve sizi karın ve soğuğun monta girmesinden korur.

Diz ve Bilek Koruyucuları
Diz koruyucuları, kayak botlarının tam olarak oturmadığı durumlarda oluşan diz aşınmalarından korunmak için yapılmıştır. Bilek koruyucuları ise snowboardcuların bilek sakatlanması yaşamaması için gereklidir.

Bel  ve Sırt Çantası
Bu çantalar güneş kremleri, atıştırmalıklar ve diğer üzerine düşmek istemediğiniz her şey için gereklidir.

Kayak Aksesuarları
Rengarenk Kayak Elbiseleri
Kayak aksesuarları içinde, yüz ve kafa çevresine gelebilecek bere, saç bandı, kulakları ense arkasından birleştirerek örten kulaklık ve renkli tokalar örnek gösterilebilir.

Yukarıda yazdığımız gibi alacağınız malzeme ve kıyafetler kesinlikle sizi en şekilde koruyacak malzemeler olmalıdır. Ancak bu malzeme ve kıyafetler kalitesine göre çok pahalı da olabiliyor çok ucuzda olabiliyor. Dediğimiz gibi kayak çok pahalı bir  spordur. Bu sporu çok merak ediyorsunuz fakat yeterli paranız yoksa ucuza kaymanın da yolları var elbette.

Kayak pantolununu BİM ya da A101 gibi indirim mağazalarında 30-40 TL ye alabilirsiniz! Mont, eldiven, polar başlık derken malzemeyi 200-300 TL ye toplayabilirsiniz. Biraz ağır, azıcık da rahatsız edici olabilir ama birkaç sezon işinizi görür. Günlük çoraklarınızdan 2 çifti üst üste giydiniz, kışın altta giydiğiniz poturu da giydiniz mi tamamdır.25 TL ye de kayak malzemesini kiraladınız mı kimse sizi tutamaz!!!

1 yorum:

www.nannyturkey.com dedi ki...

Kayak merkezleri tesisleri listesi haftasonu turları gezileri ucuz malzeme kiralama ilan sitesi
http://www.kayak-merkezleri.com

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More