12 Ağustos 2015 Çarşamba

KAZ'LA İLGİLİ HERŞEY





             Türkiye de kaz yetiştiriciliğinin % 70 Karst’ta yapılmaktadır. Kaz yetiştirmek isteyen bir köylünün önce damızlık için erkek ve dişi kaz sayısına karar vermesi lazım, iyi verim alabilmek için 4 tane dişi kaza en az bir erkek kazın yani horozun denk getirilecek şekilde ayarlanması gerekir. Varsayalım  4 tane dişi kazımız 1 de erkek kazımız var, kazlarımızı yumurtlama döneminden bir  ay öncesine kadar merada otlatabilir,  arpa

verebiliriz. Bunun dışında ekmek ve buğday vermekten kaçınmalıyız çünkü ekmek ve buğday kazların yumurtlamasına neden olacağından erken kuluçka dönemini beraberinde getirmektedir. Kars’ın iklim şartları göz önünde bulundurulması gerekir. Soğuk havada kazların dışarıda beslenmesini ve rahatça dolaşabilmesini, besleme maliyetini düşürmek istiyorsak buna dikkat etmemiz gerekir.




            Kars’ta kazların kuluçka dönemi şubat ayı ortaları ve mart ayını sonuna kadar devam eder. Bu durumda kazların bu aylardan önce yani aralık ayından itibaren ekmek ve buğdayla beslenmesi lazım. Ocak ayında yumurtlamaya başlayan  kazın ortalama yumurta sayısı 12-18 arsında değişmektedir. Bu yumurta sayısına bir kazın ulaşması yaklaşık bir ayı bulabilir. Çünkü bazı kazlar her gün değil bir gün arayla da yumurtlayabiliyor. Bu yumurtalar oda sıcaklığında saklanmalı ta ki  anaç kazımız bir gün yumurtladığı yuvasından kalkmayarak kuluçkaya yatmak için hazır olduğunu gösterinceye kadar oda sıcaklığında saklanan yumurtalar anaç kazın kırmayacağı şekilde yuvasına yerleştirilir. 1 ay sonunda kuluçka dönemi bitmiş olup civcivlerimiz çıkmaya başlayınca çıkan her civcivimizi anacın altından alarak geriye kalan yumurtadaki civcivlere ancın daha rahat ısı sağlamasına imkan yaratmalıyız, bu çok önemli püf noktadır. Anaç, civciv sesiyle tedirgin bir hal alır ve kanatlarının altındaki civcivi öldürmemek için yumurtaların üzerine sıkıca oturmaz hatta bu sesin etkisiyle kalkıp yuvadan çıkar, görevi tamamlanmışçasına.  Bu evre başarıyla tamamlandıktan sonra ilk 2 gün civcivlerimizi yumurta sarısı ve su ile seyreltilmiş ılık sütle besliyoruz. İlk bir hafta sıcak bir ortamda dışarıya çıkarmadan ekmek haşlanmış bulgur ve taze çimenle besliyoruz. Bundan sonraki dönemde hava şartları da uygun ise dışarıda dolaştırabilir otlatılabilir ekmek kırıntısı arpa veya buğday verebiliriz unutmayalım en sevdikleri şey olan sudan hiçbir zaman uzak tutmamalıyız her daim sularını bulundurmalıyız yanlarında.


             Gelelim kazlarımızı yenecek duruma getirmeye, kesime hazırlamaya. Kars’ta kesim mevsimi 29 Ekimden sonra başlar. Bu tarihten önce kazlarımıza çok fazla su vermeyerek onları bol bol arpayla beslemeli ve kar, buz yemek zorunda bırakmalıyız. Arpa kazın etlenmesini sağlarken, kar ve buz ise kaz etinin beyaz ve lezzetli olmasını sağlar. Kazlarımızı n kesme vakti geldi. Kasım ayında kesilen kazların etleri parçalara bölünmeden tuzlanarak soğuk bir yerde, havada asılı duracak şekilde, kurutulur. Yaklaşık 1,5-2 ay sonra yanı aralık ayı sonları ocak ayı gibi kaz etlerimiz yemeğe hazır hale gelmiş olur.
 
           Sıra lezzetli bir şekilde yemeğini yapmaya geldi, yani Kars usulü kaz eti yapmaya. Kurutulmuş kazımızı sıcak su ile en az 3 defa, özellikle sıcak su ile yıkamalıyız. Tuzlanmış etin tuzdan arınması lazım. iyice temizlendiğinden emin olduktan sonra kazımız bütün halinde kaynatıyoruz parçalanacak kadar kaynatılmadan ayrı bir kaba alınır. Et suyu ise bulgur pilavı yapılmak üzere güvece alınır, içinde et suyuyla yapılmak üzere hazırlanan güveçteki bulgur pilavımızı daha önceden közlenmiş tandırımıza yerleştiriyoruz hemen güvecin üzeriniyse haşlanmış kazımızı bir ızgara şişine güvecin tam üzerine denk gelecek şekilde asıyoruz ve tandırın ağzını kapatıyoruz .30 dk sonra kazımız kızarmış pilavımız ise kaz etini suyu ve üzerine asılan etten damlayan kaz yağıyla yenmeye hazır durumdadır AFİYET OLSUN …
NOT : Bu tarif Karsa özel ama evde nasıl yaparım derseniz aynı şekilde fırında da yapabilirsiniz .


0 yorum:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More