16 Ağustos 2015 Pazar

İŞ GÜVENLİĞİ VE UZMANLIĞI

İş güvenliği uzmanlığı programlarına katılmak isteyen adaylar; tüm mühendisler,tüm mimarlık fakültesi ve teknik öğretmen fakültelerden mezunlar ayrıca fen veya fen-edebiyat fakültelerinin fizik, kimya ve biyoloji bölümleri veya iş sağlığı ve güvenliği programı mezunları, İş Güvenliği uzmanlığı yetki belgesi alan, eğitim kurumlarına,  aşağıdaki belgeler ile başvuru yapabilirler;
              Başvuru yapılan eğitim kurumuna hitaben yazılan ve adayın hangi iş güvenliği uzmanlığı eğitim programına katılacağını belirten ve T.C. kimlik numarası ile iletişim bilgilerini içeren başvuru yazısı
               Adayın mühendis, mimar veya teknik eleman olduğunu gösteren diploma veya mezuniyet belgesi
               (A) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı eğitim programına katılacaklar için (B) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesi ve bu belgeyle en az dört yıl fiilen görev yaptığını gösteren belge.
              (B) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı eğitim programına katılacaklar için (C) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesi ve bu belgeyle en az üç yıl fiilen
görev yaptığını gösteren belge.
              İş güvenliği uzmanlığı yenileme eğitimine katılacaklar için geçerli mevcut belge. 

İş Güvenliği Uzmanlığı Eğitimi ve Sınavlar

            Bakanlıkça belirlenecek eğitim programları teorik ve uygulamalı olmak üzere iki bölümden oluşur. Eğitim süreleri, teorik kısmı 180 saatten, uygulama kısmı 40 saatten ve toplamda 220 saatten az olamaz. Teorik eğitimin en fazla yarısı uzaktan eğitim ile verilebilir. Uygulamalı eğitimler, iş güvenliği uzmanı bulunan bir işyerinde yapılır.
            İş güvenliği uzmanları, belgelerini aldıkları tarihten itibaren beş yıllık aralıklarla eğitim kurumları tarafından düzenlenecek yenileme eğitimine katılmak zorundadırlar. Bu eğitimin süresi otuz saatten az olamaz.

Sınavlar

               Eğitim programlarını tamamlayan adayların sınavları Bakanlıkça yapılır veya yaptırılır.
             Girdiği ilk sınavda başarılı olamayan aday 3 yıl İçerisinde takip eden sınavlardan birine daha katılabilir. Ancak iki sınavda da başarılı olamayanlar yeniden eğitim programına katılmak zorundadırlar.
              Sınavlarda 100 puan üzerinden en az 70 puan alan adaylar başarılı sayılır, itirazlar sınavı düzenleyen kurum tarafından sonuçlandırılır.
 İş güvenliği uzmanları, aşağıda belirtilen görevleri yerine getirmekle yükümlüdür:
a) Rehberlik;
1) İşyerinde yapılan çalışmalar ve yapılacak değişikliklerle ilgili olarak tasarım, makine ve diğer teçhizatın durumu, bakımı, seçimi ve kullanılan maddeler de dâhil olmak üzere işin planlanması, organizasyonu ve uygulanması, kişisel koruyucu donanımların seçimi, temini, kullanımı, bakımı, muhafazası ve test edilmesi konularının, iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına ve genel iş güvenliği kurallarına uygun olarak sürdürülmesini sağlamak için işverene önerilerde bulunmak.
2) İş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili alınması gereken tedbirleri işverene yazılı olarak bildirmek.
3) İşyerinde meydana gelen iş kazası ve meslek hastalıklarının nedenlerinin araştırılması ve tekrarlanmaması için alınacak önlemler konusunda çalışmalar yaparak işverene önerilerde bulunmak.
4) İşyerinde meydana gelen ancak ölüm ya da yaralanmaya neden olmayan, ancak çalışana, ekipmana veya işyerine zarar verme potansiyeli olan olayların nedenlerinin araştırılması konusunda çalışma yapmak ve işverene önerilerde bulunmak.
b) Risk değerlendirmesi;
1) İş sağlığı ve güvenliği yönünden risk değerlendirmesi yapılmasıyla ilgili çalışmalara ve uygulanmasına katılmak, risk değerlendirmesi sonucunda alınması gereken sağlık ve güvenlik önlemleri konusunda işverene önerilerde bulunmak ve takibini yapmak.
c) Çalışma ortamı gözetimi;
1) Çalışma ortamının gözetiminin yapılması, işyerinde iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı gereği yapılması gereken periyodik bakım, kontrol ve ölçümleri planlamak ve uygulamalarını kontrol etmek.
2) İşyerinde kaza, yangın veya patlamaların önlenmesi için yapılan çalışmalara katılmak, bu konuda işverene önerilerde bulunmak, uygulamaları takip etmek; doğal afet, kaza, yangın veya patlama gibi durumlar için acil durum planlarının hazırlanması çalışmalarına katılmak, bu konuyla ilgili periyodik eğitimlerin ve tatbikatların yapılmasını ve acil durum planı doğrultusunda hareket edilmesini izlemek ve kontrol etmek.
ç) Eğitim, bilgilendirme ve kayıt;
1) Çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin ilgili mevzuata uygun olarak planlanması konusunda çalışma yaparak işverenin onayına sunmak ve uygulamalarını yapmak veya kontrol etmek.
2) Çalışma ortamıyla ilgili iş sağlığı ve güvenliği çalışmaları ve çalışma ortamı gözetim sonuçlarının kaydedildiği yıllık değerlendirme raporunu işyeri hekimi ile işbirliği halinde EK-2’deki örneğine uygun olarak hazırlamak.
3) Çalışanlara yönelik bilgilendirme faaliyetlerini düzenleyerek işverenin onayına sunmak ve uygulamasını kontrol etmek.
4) Gerekli yerlerde kullanılmak amacıyla iş sağlığı ve güvenliği talimatları ile çalışma izin prosedürlerini hazırlayarak işverenin onayına sunmak ve uygulamasını kontrol etmek.

          Yukarıda yazılı bölümlerden mezun olanlar zaten sınava girerek iş güvenliği sertifikasını alabilir. Asıl mesele yukarıdaki bölümler dışında mezun olmuş ama okuduğu bölümle ilgili iş sahibi olamamış olanlar nasıl iş güvenliği uzmanı olabilir? İş güvenliği uzmanı olmak isteyenlerin yapacağı en güzel şey ‘ iş sağlığı ve güvenliği ‘ ön lisans programını okumaktır. Türkiye’ de bu bölümü okuyacağınız 4 tane üniversite var: Karabük Üniversitesi, Maltepe Üniversitesi, Marmara Üniversitesi ve Atatürk Üniversitesi. Bu üniversitelerden sadece Atatürk Üniversitesi uzaktan eğitim vermektedir. Atatürk Üniversitesi AÖF iş güvenliği bölümü i dersleri için kitap verilmemektedir dersler internet üzerinden verilmekte olup ayrıca vize sınavları da internet üzerinden yapılmaktadır. Finaller Anadolu Üniversitesinde olduğu gibi bir çok şehirde yazılı olarak yapılmaktadır. Sınavlar bir vize bir final,ve bütünlemeden oluşmaktadır.Vizenin %25’ i ve finalin % 75’nin  ortalaması alınır  dersi geçemeyenler için bütünleme sınavı ayrıca bulunmaktadır. Vize sınavı oldukça basittir. Bir yandan ders sayfasını açıp bir yandan da sınav sayfasına giriş yaparak (kopya çekerekJ) sınavı çok rahat geçebilirsiniz. Final sınavları için birazcık çalışmanız gerekebilir ama inan o da çok zor sayılmaz. Bu sene Atatürk Üniversitesi AÖF iş güvenliği 1. sınıfı bitirdi. İnanın hiç çalışmadım. 1 dersten sadece kaldımJ







0 yorum:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More