Dünya’da havayı, suyu ve toprağı kirletmeksizin, erozyonu, toprağın
tuzlulaşmasını, diğer hastalık ve zararlıların etkisini en aza indirecek
tarımsal tekniklerin geliştirilmesine her geçen gün duyulan ihtiyaç
artmaktadır. Bu ihtiyacı karşılayacak, doğaya dost üretim metodu “Organik
Tarım” olarak nitelendirilmektedir.
Organik tarım, insan sağlığına ve
çevreye zarar vermeyen ve üretimde kimyasal girdi kullanılmadan, üretimden
tüketime kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı tarımsal üretim biçimidir.
Doğal dengeyi koruyarak hava ve su gibi yaşamsal kaynakların ve doğal hayatın
korunmasını amaçlayan bir üretim yöntemidir.
Organik tarımda ürün yetiştirilmesi,
toplanması, hasat, kesim, işleme, tasnif, ambalajlama, etiketleme, muhafaza,
depolama, taşıma ile ürünün tüketiciye ulaşmasına kadar olan diğer tüm
işlemlerde, kimyasal madde veya tarım ilacı kullanılmamaktadır. Kullanımına
izin verilen kimi uygulamalar vardır:
Temel
Yöntemler:
Sağlıklı Bir Çevre İçin |
- Doğal gübre kullanımı; kompost yapma, doğal hayvan gübreleri, yeşil
gübre
- Kardeş bitkiler - companion
planting- ; Bazı bitkiler birbirlerini korurlar, örneğin kadife çiçeği
birçok sebzenin köklerini nematod zararlılarından
korur.
- Değiştirerek ekim; Her mevsim,
belli bir bölgeye, topraktan değişik istekleri olan bitkileri dikmek.
- Zararlıları yok eden canlılara
(kuşlar, kurbağalar, uğurböcekleri, yılanlar vb) çekici gelecek
uygulamalar; Biyolojik çeşitlilik, barınma ve korunma olanakları sağlama.
- Malçlama;
Zararlı ot gelişimini engelleme ve toprak nemini ve yapısını koruma-
geliştirme amaçlı, organik veya plastik malzemelerle yapılan örtü
uygulaması.
- Damla sulama
- Pestisit kullanımı; Organik tarımda pestisit
kullanımı izin verilen birkaç istisna dışında kesinlikle yasaktır, bunlar;
Bacillus
turigensis ( bir bacteriel toksin), pyrethrum, rotenone, bakır sülfat ve
zirai kükürttür.
Çiftçiler ve aileleri tarım ilaçlarına
daha sık maruz kaldıkları için, Organik tarım, öncelikle çiftçi ve ailesinin
genel olarak toplumun sağlığını korur ve iyileştirir. Organik tarım
yaygınlaştıkça, tedavisi çok pahalı olan hastalıklara yakalanma oranları da
azalacak ve ekonomi de dolaylı yoldan olumlu etkilenecektir.
ORGANİK ÜRÜNLERİ NEREDE BULABİLİRİZ
Organik ürün satan mağaza ve
marketlerde Etiket bilgileri ve logosu bulunan ambalajlanmış olarak,
belirlenmiş yerde ve zamanda açılan özel düzenleme yapılmış denetleme yapılan
Organik pazarlarda bulabiliriz.
SERTİFİKAYA VE LOGOYA DİKKAT
Organik ürünlerdeki, Organik
Tarım Logosu insan ve çevre sağlığını koruyan üretim tekniklerin
kullanıldığının garantisidir.
Sağlığınızı Koruyun |
“% 100 Doğal, Hormonsuz, Hakiki, Köy
ürünü, Saf, gibi tanımlanan ürünler Organik Ürün değildir. Tüketiciye ürün
hakkında hiçbir garanti vermez. Köylerde üretimi yapılan çoğu üründe zirai
ilaç, hormon, gübre kullanılmaktadır. Bir ürünün köy ortamında, evde üretilmiş olması
belki tat olarak büyük üreticilerin ürettiğinden farklı olabilir ama bu onların
organik olduğu anlamına gelmez. Organik
ürünlerin etiketi ve logosu, reklam ve tanıtımı; sahte, yanıltıcı olamaz ve
tüketiciyi yanıltacak yazı, resim, şekil ve benzerlerini içeremez. Bu nedenle
Organik ürün alırken mutlaka ürünlerin etiketi ve logosuna dikkat etmeliyiz.
ORGANİK TARIM ETİKET BİLGİLERİ
|
|
Adı
|
|
Sertifika
Statüsü
|
|
Hasat Yılı
|
|
Kime ait
olduğu ve Organik Tarım Mevzuatına uygun olarak üretilmiş olduğu
belirtilmelidir.
|
|
Organik Tarım
Logosu (Yönetmelikte Belirtilen şekilde)
|
|
Yetkilendirilmiş
Kuruluşun Adı,Kodu,Ürün Sertifika Numarası,Logosu
|
|
İçindekiler
|
|
Menşei
|
|
Üretim
Yeri,Üretim ve Son Kullanma Tarihi
|
|
İthal Üründe
Mutlaka Türkçe Etiket Bilgileri
|
0 yorum:
Yorum Gönder