Bugün size evde üzüm şarabı yapmayı
anlatacağım.
Öncelikle yapmamız gereken mümkün
olduğunca en iyi üzümü seçmektir. Çünkü iyi üzümden kötü şarap yapılabilir ama
kötü şaraptan kesinlikle iyi şarap yapılamaz.

Ezme aşamasından sonra ertesi gün
fermantasyon başlar. Üzümleri yıkamadıysanız mayalanma için herhangi bir şey
katmaya gerek yok. Üzüm kabuklarındaki bakteriler mayalanmayı kendiliğinden
gerçekleştirecektir. Bu ilk fermantasyon aşamasında en öneli hususlar kabuk
(cibre) ve şıranın yüzeyde tortu oluşturmasını ve
sıcaklığın 35 C’ yi geçmesini engellemektir. Bunun için üzümleri günde 2 ya da 3 kez karıştırmak gerekiyor.
Ya da cibrenin yüzeye çıkıp tortu yapmasını engellemek için bez çuvallar içine ağırlık koyup karışımın içine bırakmak gerekir. Üzümler tatlı ve az sulu ise gerek yok ama az tatlı iseler alkol oranını arttırmak için 10 litreye 1 çay bardağı toz şeker eklenebilir.
sıcaklığın 35 C’ yi geçmesini engellemektir. Bunun için üzümleri günde 2 ya da 3 kez karıştırmak gerekiyor.
Ya da cibrenin yüzeye çıkıp tortu yapmasını engellemek için bez çuvallar içine ağırlık koyup karışımın içine bırakmak gerekir. Üzümler tatlı ve az sulu ise gerek yok ama az tatlı iseler alkol oranını arttırmak için 10 litreye 1 çay bardağı toz şeker eklenebilir.

Şarabın olgunlaşması bu aşamadan itibaren
başlar. Damacanalar serin bir yerde 6 aylık süre içinde yukarıda anlatıldığı
gibi 2- 3 defa daha başka damacanalara hortum yardımıyla aktarılır. Her aktarmada
şarap daha da berraklaşacaktır. Meşe aroması için istenirse şişenin içine birkaç
parça meşe çırası atılabilir. Sonuç olarak en az 6 ay beklemiş olan şarap potasyum
meta bi sülfit ile çalkalanmış şarap şişelerine konur ve ağızları mantar ile
kapatılarak serin ve karanlık bir yerde bekletilir. Afiyet olsun.
1 yorum:
Evde şarap yapma konusunu aşama aşama açıklayan bir makale arıyorsanız şu sitede bulabilirsiniz.
evde şarap yapımı aşamaları
Yorum Gönder