Karadut şarabı yapında izlene yol diğer meyve şaraplarında
olduğu gibidir. Sıcak yörelerde doğal olarak yetişen çok sayıda dut ağacı
olduğundan meyve sıkıntısı çekmezsiniz. Göze kestirilen dut ağacının altına
branda serilir ve ağaç silkelenerek meyvelerin düşmesi sağlanır. Herhangi bir
katkı maddesi kullanılmadan mayalanma yapılabilmesi için dutlar yıkanmaz,
sadece kuşlar tarafında kirletilenler ayıklanır. ( Pazardan alacaklar için
yukarıdaki sıkıntılar sözkonusu değildir tabiki. Ama meyveler yine de
yıkanmaz.)
Toplanıp getirilen meyveler bir kovanın içinde elle (
eldiven kullanılması unutulmamalıdır.) iyice parçalanır. Kovanın ağzı içeriye
sinek girmemesi için ince tülbentle kapatılır, posasıyla beraber meyveler 3-4
gün bekletilir. Posalar yüzeyde tortu oluşturup çürümesin diye günde birkaç
defa karıştırılır. 4. Günün sonunda karışım ince bir tülbentten geçirilir ve
şıra elde edilir. Hidrometre ile şeker ölçümü yapılır. 7 kg suya 3 kg şeker ilave edilir. Karışımın
şeker oranı ölçülür. Şeker oranı 1100 g/cm3 oluncaya kadar suya şeker ilave edilir. Elde edilen şekerli su dut şırasına eklenir. İyice karıştırılan şıranın şekeri ölçülür. Şıranın şeker oranı 1100 g/cm3 olana kadar şeker ilave edilir. Şeker oranı 1100 g/cm3 olan karışım alkole dönüşünce alkol değeri yaklaşık 13 olur. Alkol oranının daha düşük olması isteniyorsa daha az şeker ilave etmelidir.
şeker oranı ölçülür. Şeker oranı 1100 g/cm3 oluncaya kadar suya şeker ilave edilir. Elde edilen şekerli su dut şırasına eklenir. İyice karıştırılan şıranın şekeri ölçülür. Şıranın şeker oranı 1100 g/cm3 olana kadar şeker ilave edilir. Şeker oranı 1100 g/cm3 olan karışım alkole dönüşünce alkol değeri yaklaşık 13 olur. Alkol oranının daha düşük olması isteniyorsa daha az şeker ilave etmelidir.

Kara dut şarabı ile ilgili ekşi sözlükten alınan şu yazı
sizi motive edecektirJ
‘şarap sevmeyen insanlara bile şarap sevgisi
aşılayandır.
içtikçe içilesi gelen, ne ki bu ya meyve suyu tadında denen, içtikçe daha da çok içilen, bu sarhoş etmiyor insanı naraları atılırken, aa bir de bakıyorsun ki sarhoşsun sersefil.
böyle bir güzelliği var bu içkinin, içerken çok hafif, insanı rahatsız etmiyor, mide bulandırmıyor; alkol bağışıklığınız ile de alakalı tabii biraz sarhoş olma ya da kafanın güzelleşmesi eşiği.
ama ben alkolik değilim, keyif içicisiyim, şarabı ağır aksak keyifle içmeyi severim, ahh bir de tatlı olsun diyorsanız vincent şirince'nin karadut şarabı on numaradır.’
içtikçe içilesi gelen, ne ki bu ya meyve suyu tadında denen, içtikçe daha da çok içilen, bu sarhoş etmiyor insanı naraları atılırken, aa bir de bakıyorsun ki sarhoşsun sersefil.
böyle bir güzelliği var bu içkinin, içerken çok hafif, insanı rahatsız etmiyor, mide bulandırmıyor; alkol bağışıklığınız ile de alakalı tabii biraz sarhoş olma ya da kafanın güzelleşmesi eşiği.
ama ben alkolik değilim, keyif içicisiyim, şarabı ağır aksak keyifle içmeyi severim, ahh bir de tatlı olsun diyorsanız vincent şirince'nin karadut şarabı on numaradır.’
9 yorum:
Merhabalar. Tarifiniz çok pratik. 7 lt şekerli suyu kaç lt karadut şırası ile karıştıracağız? Yazarsanız sevinirim. Şimdiden teşekürler
Guzel soru.ama yanit verememisler.suya sut katmak mi yoksa sute su katmak mi?
Guzel soru.ama yanit verememisler.suya sut katmak mi yoksa sute su katmak mi?
7 lt şıraya 3kg şeker ilave edilir.şıraya kesinlikle su karıştırılmaz.
Bende yapcam su karışırmı karaduta önce beklemesimi gerek şeker kaç kg kaç günde olur
İnatla 1100g/cm3 yazmışsınız yaa... Şarap değil nötron yıldızı mübarek.
Şekeri az kattım bide biraz yıkadım eşki oldu biraz sizce ne yapmalıyım
Yorum Gönder