Gerekli aletler olarak, gıdanın konulması için kap (kova),
damacana (mümkünse cam), hidrometre, vinometre, hava kilidi, tülbent termometre
ve akvaryum hortumu, yeterlidir.

kuru çay karışıma ilave edilir. Üzerini tülbentle kapattığınız karışıma 1 saat sonra maya ekleyebilirsiniz. 1 tatlı kaşığı mayayı karışıma dökmeniz yeterli olacaktır. (maya olmadan da karışım, biraz ağır da olsa, kendiliğinden fermante olur.) 1-2 gün içinde fermantasyon başlayacaktır. Karışımın yüzeyindeki posalar küflenmesin diye günde birkaç defa karıştırılır. 5-6 gün sora hidrometre ile karışımın şeker oranı ölçülür. Şeker oranı 1000 gr/cm3 seviyesine geldiğinde karışım ince tülbentten geçirilir, elde edilen şıra cam damacanaya konulur. Damacananın kapağı hava kilidi ile kapatılır. Damacana omuz hizasına kadar doldurulmalıdır. Posasından ayrılmış şırada ilk gün hızlıca bir tortu çökmesi olacaktır. Bu tortuyu bekletmeden akvaryum hortumu ile alttaki tortuya değdirmeden şarabı başka bir damacanaya almak gerekiyor. Fermantasyon devam ederken gaz çıkışı olur. Gaz çıkışı tamamen bittiğinde şarap olmuş olur. Şarabı hemen tüketmeyecekseniz damacanaya boyun hizasına kadar doldurulmuş 20 litre şaraba 1 gram potasyum metabisülfit ekleyerek şarabı kükürtleyiniz. Bunda amaç sonradan harekete geçebilecek bir bakteri nedeniyle fermantasyon oluşmasını engellemektir. Aksi durumda şişede fermantasyon sonucu oluşan gaz şişeyi parçalayabilir. 3 ay kadar bekleyen portakal şarabının içim daha güzel olur. Afiyet olsun.
0 yorum:
Yorum Gönder